Αιμοδοσία στα χρόνια του κορωνοϊού: Υπάρχει ανταπόκριση;

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη ανάγκη για αίμα, καθώς οι εθελοντές πολλές φορές φοβούνται να συμμετάσχουν στην διαδικασία.

Ωστόσο, θετικός είναι ο απολογισμός του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την ανταπόκριση των εθελοντών αιμοδοτών και τη συλλογή μονάδων αίματος στη χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών που μαίνεται η επιδημία. 

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΚΕΑ, το διάστημα μεταξύ Απριλίου 2020-Απριλίου 2021 έχουν ελεγχθεί συνολικά 447.639 μονάδες αίματος για την ανίχνευση του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 25.799 ήταν θετικά

Ο μεγαλύτερος μηνιαίος αριθμός συλλογής μονάδων αίματος -και συνεπώς μοριακών ελέγχων- εντοπίστηκε τον περασμένο Ιούνιο (56.480) με τον περασμένο Μάρτιο να ακολουθεί με 56.441 τεστ. 

Τα περισσότερα θετικά δείγματα COVID-19 εντοπίζονται τον περασμένο μήνα (6.539) αντικατοπτρίζοντας την σφοδρότητα του τρίτου κύματος της πανδημίας που περνάει η χώρα μας. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον Απρίλιο του 2021 δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 28.331 δείγματα, με τα θετικά να ανέρχονται σε 3.248.

«Οι προαναφερθέντες (ενδεικτικοί) αριθμοί, καταδεικνύουν τη μεγάλη συνεισφορά του ΕΚΕΑ στην τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και μετά την επιστροφή της υγειονομικής κανονικότητας, με τον καθοριστικό ρόλο του φορέα να έχει εμπεδωθεί πλήρως από την ελληνική κοινωνία. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για όλους μας να νιώσουμε ότι μαζί είμαστε δυνατότεροι» αναφέρει σε ανακοινωσή του το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. 

Παράλληλα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας συνεχίζει να αναβαθμίζει τον εξοπλισμό του (όλες οι διαδικασίες είναι πλήρως αυτοματοποιημένες) και το έμψυχο δυναμικό του (με πρόσληψη εξειδικευμένου επικουρικού προσωπικού). Τα εργαστήρια μοριακού ελέγχου του φορέα που διαθέτουν εξοπλισμό και τεχνολογία αιχμής μεγάλης δυναμικότητας για τον συγκεντρωτικό μοριακό έλεγχο του αίματος, αξιοποιήθηκαν πολύ νωρίς και για τον μοριακό έλεγχο του SARS-CoV-2, λιγότερο από ένα μήνα μετά την εξάπλωση της πανδημίας στην χώρα μας.