Πάνω από 2.000 κρούσματα κορωνοϊού για 4η συνεχόμενη ημέρα στην Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.589 κρούσματα κορονοϊού και υπέκυψαν άλλοι 12 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.253 νεκρούς επί συνόλου 184.943 μολύνσεων.

«Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 2.000», τόνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας της Κούβας, ο Φρανσίσκο Ντουράν. 

Η επαρχία Ματάνσας (508 κρούσματα σε 24 ώρες) παρέμεινε στην πρώτη θέση ως προς τον δείκτη επίπτωσης στη νήσο, με 481,4 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους. Χαρακτηρίζεται πλέον το επίκεντρο της πανδημίας.

Η Αβάνα, για μήνες επίκεντρο της πανδημίας, βλέπει τα κρούσματα να μειώνονται χάρη στην εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάιο με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala. Οι αρχές επιδιώκουν ο πληθυσμός της πόλης, 2,2 εκατ. άνθρωποι, να έχει ανοσοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Εμβολιασμοί γίνονται επίσης στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο, Ματάνσας, Σαντιάγο ντε Κούμπα και στην Ίσλα δε Χουβεντούδ. Έχουν λάβει μία δόση πάνω από 2,68 εκατ. πολίτες. Έχουν χορηγηθεί συνολικά κάπου 5,59 εκατ. δόσεις.

Σκοπός της κυβέρνησης της Κούβας είναι να έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός ως το τέλος της χρονιάς.

Επιστήμονες άρχισαν χθες κλινική δοκιμή των Soberana 2 και Soberana Plus σε 25 παιδιά 12-18 ετών. Αφού επαληθευτεί η ασφάλεια των εμβολίων για τα παιδιά η δοκιμή θα επεκταθεί σε 25 παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 11 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ