«Άδειαζαν» λογαριασμούς μέσω κλώνων ιστοσελίδων τραπεζών – Πάνω από €85.000 η λεία τους

Δικογραφίες σε βάρος δέκα συνολικά ατόμων, για έξι περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή μέσω υποκλοπής τραπεζικών στοιχείων σχημάτισαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Δέλτα.

Οι φερόμενοι δράστες παρέπεμπαν τα θύματά τους σε ιστοσελίδες κλώνους τραπεζικών καταστημάτων αποσπώντας τους προσωπικά στοιχεία και κωδικούς με αποτέλεσμα να καταφέρουν να αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 86.163,53 ευρώ, μεταφέροντάς το σε εμβάσματα σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού.

Οι σχετικές δικογραφίες θα υποβληθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Συμβουλές για την αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης πολιτών μέσω διαδικτύου

Στο μεταξύ, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, δίνει συμβουλές στο κοινό προκειμένου να αποφεύγει περιπτώσεις εξαπάτησης από επιτήδειους. Συγκεκριμένα συνιστά στους πολίτες:

-να αγοράζουν από αξιόπιστες πηγές και να πραγματοποιούν αγορές από εταιρείες και καταστήματα που γνωρίζουν ή που έχουν αγοράσει ξανά,

-να βεβαιώνονται για την ασφαλή διαδικασία μεταφοράς δεδομένων, αναζητώντας το σύμβολο του λουκέτου στη γραμμή (URL) και τη χρήση των πρωτοκόλλων HTTPS και SSL κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.

-να μην υποβάλλουν τα στοιχεία της κάρτας τους εάν δεν αγοράζουν συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία.

-όταν αγοράζουν κάτι μέσω διαδικτύου από ιδιώτη να μην στέλνουν χρήματα προκαταβολικά στον πωλητή.

-να μην στέλνουν χρήματα σε κάποιον που δεν γνωρίζουν

-να μην δίνουν τον αριθμό της κάρτας τους, το ΡΙΝ ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για την κάρτα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)

-να αποφεύγουν διαδικτυακές αγορές σε ιστοσελίδες που δεν χρησιμοποιούν πλήρη αυθεντικοποίηση (verified by visa / mastercard / secure code)

-να μη στέλνουν ποτέ στοιχεία της κάρτας τους με μη κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email).

Οι κυριότερες μορφές διαδικτυακής απάτης

Η αστυνομία, άλλωστε, γνωστοποιεί ότι οι κυριότερες μορφές διαδικτυακής απάτης είναι οι ακόλουθες:

  • Phishing προσωπικών στοιχείων. Πραγματοποιείται συνήθως με τη αποστολή emails από υποτιθέμενη υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία, το οποίο περιλαμβάνει ύποπτο link ή συνημμένο αρχείο.