Άνοια: Οι 3 τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Η άνοια είναι ο γενικός όρος για πολλές ασθένειες, με κυριότερη τη νόσο του Αλτσχάιμερ, που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών.

Με το ανησυχητικό στατιστικό ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει τη νόσο στη διάρκεια της ζωής του, είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Ένας από τους τρόπους που μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι να υιοθετήσουμε κάποιες αλλαγές στη διατροφή μας. Μετά τα Χριστούγεννα, πολλοί ξεκινούν τις συχνά μη ρεαλιστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, προσπαθώντας να μειώσουν δραστικά τις θερμίδες για να χάσουν βάρος και να αποτοξινωθούν μετά την περίοδο της απόλαυσης.

Ωστόσο, οι διαιτολόγοι δεν υιοθετούν αυτή την προσέγγιση επειδή είναι πολύ δύσκολο να επιμείνουμε στις δραστικές αλλαγές και παρά την απώλεια βάρους είναι πιθανό αυτό να συσσωρευτεί ξανά γρήγορα. Αντίθετα, συνιστάται να γίνονται σταδιακές τροποποιήσεις στο τι τρώτε και πίνετε που είναι πιο βιώσιμες και ως εκ τούτου θα σας οδηγήσουν σε πιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Η Εταιρεία Αλτσχάιμερ επισημαίνει ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας και άλλων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό και οι καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση μιας σειράς διαφορετικών τροφών στις σωστές αναλογίες σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας είναι πιο πιθανό να λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων με τη μνήμη και τη σκέψη και την εμφάνιση ορισμένων μορφών άνοιας. Η δίαιτα περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών από χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Είναι ένας κυρίως φυτικός τρόπος διατροφής, με όλα τα ζωικά προϊόντα να προέρχονται από ψάρια ή πουλερικά και περιορισμένη ποσότητα γαλακτοκομικών.

Για αυτόν τον λόγο, εάν θέλετε να δοκιμάσετε αυτήν την προσέγγιση για να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου, θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά στη λίστα αγορών σας και να αποφύγετε το κόκκινο κρέας και τα ζαχαρούχα τρόφιμα.

Η δίαιτα είναι επίσης χαμηλή σε κατανάλωση αλκοόλ με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί περιστασιακά που συνιστάται για όσους θέλουν να πίνουν. Τα υγιεινά λιπαρά είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό αυτού του τρόπου διατροφής και υπάρχουν στο ελαιόλαδο και στους ανάλατους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα λιπαρά ψάρια.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου άνοιας, όπως η διατήρηση της λειτουργίας του μυαλού σας με ασκήσεις που γυμνάζουν το εγκέφαλο και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης ενεργές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα παζλ, το διάβασμα, τα παιχνίδια με κάρτες, οι τέχνες και οι χειροτεχνίες είναι όλα όσα θα μπορούσατε να αρχίσετε να κάνετε για να διατηρήσετε την εγκεφαλική σας δραστηριότητα ακμαία.

Η συναναστροφές κάνουν επίσης καλό στον εγκέφαλό σας αυτές μπορεί να είναι είτε με φυσική παρουσία είτε τηλεφωνικά, γι’ αυτό μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε με φίλους και συγγενείς. Τέλος ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, η μείωση του ποτού, η διακοπή του τσιγάρου και η τακτική άσκηση είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου.