Άνοιγμα σχολείων, καταστημάτων, καφέ- μπαρ: Πιθανές ημερομηνίες

Εξαιρετικά δύσκολα θεωρούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στην χώρα, αν και πολλοί επιστήμονες αναφέρουν άνοιγμα διαφόρων δραστηριοτήτων.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε πως αν έρθει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, τότε την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων. «Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων», είπε χαρακτηριστικά.

Το ενδεχόμενο από 1η Μαρτίου να ξανανοίξουν κάποιες δραστηριότητες άφησε ανοιχτό ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο ίδιος «μέσα στη βδομάδα θα δούμε μια σταθεροποίηση και μια μείωση των κρουσμάτων προς το τέλος της βδομάδας. Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων. Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων.»

Σχετικά με τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.
Ερωτηθείς για το Πάσχα, είπε ότι δεν θα είναι όπως πέρσι που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Επικράτειας πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων από 1η Μαρτίου, ενώ και ορισμένοι επιστήμονες βλέπουμε πως προκρίνουν αυτό το ενδεχόμενο. Το άνοιγμα φυσικά δεν θα περιλαμβάνει άνοιγμα και της εστίασης, ωστόσο, είναι βέβαιο πως αν τα πράγματα πάνε καλά μέχρι τα μέσα Μαρτίου, το ζήτημα θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και ίσως ανοίξουν από Απρίλιο.

Από την άλλη πλευρά, ειδικοί δηλώνουν πως το άνοιγμα καφέ, μπαρ, και εστιατορίων θα ήταν καταστροφικό για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα.

Πιο συγκεκριμένα ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Καπραβέλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ, «αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων», καθώς είναι ασφυκτική η πίεση στο σύστημα.

«Το εμβόλιο προφυλάσσει. Είναι το όπλο μας. Είναι αυτό που θα δώσει την πολυπόθητη ανοσία και την άμυνα απέναντι στον κορονοϊό», είπε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Όσο για την πορεία της πανδημίας, εκτίμησε πως: «Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, η πανδημία τελειώνει τέλη Μαρτίου. Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε και την ανοσία. Έχουμε δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας».

Τέλος, ανέφερε ότι το lockdown, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, πρέπει να διαρκέσει μέχρι τέλος Μαρτίου, αλλά όχι κατ’ ανάγκη με κλειστή την αγορά.

Συμπερασματικά, το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία την 1η Μαρτίου, την επόμενη εβδομάδα τα καταστήματα με αυστηρούς περιορισμούς και αν τα πράγματα πάνε καλά από τις αρχές Απριλίου να πάμε και σε άνοιγμα της εστίασης. Όσο για το Πάσχα, θα είναι σίγουρα πιο χαλαρά τα πράγματα απ’ ότι πέρυσι, με τις μετακινήσεις εντούτοις, να μην είναι βέβαιο ότι θα επιτραπούν από νομό σε νομό.