Έρευνα: Τα τηγανητά φαγητά προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά

Έρευνα του κινεζικού Πανεπιστημίου της Σεντσέν, ανακάλυψε πως όσο περισσότερα τηγανητά φαγητά τρώμε, τόσο περισσότερο αυξάνουμε τις πιθανότητες να πάθουμε κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Επικεφαλής στην έρευνα ήταν ο επιδημιολόγος Δρ Φουλάν Χου του Κέντρου Επιστημών Υγείας του κινεζικού Πανεπιστημίου της Σεντσέν, ανέλυσε στοιχεία από 17 έρευνες έως το 2020, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 563.500 ανθρώπους, στους οποίους είχαν παρουσιασθεί 36.726 εμφράγματα ή εγκεφαλικά, καθώς και από μια δεύτερη ομάδα έξι μελετών που αφορούσαν συνολικά 755.000 άτομα και σχεδόν 86.000 θανάτους σε βάθος δεκαετίας, εστιάζοντας στη σχέση ανάμεσα στα τηγανητά και στους καρδιαγγειακούς θανάτους.

Η έρευνα απέδειξε ότι σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα τηγανητά μέσα στην εβδομάδα, όσοι τρώνε τα περισσότερα, έχουν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού περιστατικού (εμφράγματος ή εγκεφαλικού), 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και 37% για καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος για έμφραγμα/εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται κατά 3%, 2% και 12% αντίστοιχα για κάθε έξτρα 114 γραμμάρια τηγανητού φαγητού την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα τηγανητά φαγητά είναι επιβλαβές για την υγεία μας γιατί περιέχουν λιπαρά και γεννούν «τρανς» λιπαρά οξέα από το τηγάνισμα με υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Φαγητά όπως το τηγανητό κοτόπουλο και οι τηγανητές πατάτες, συνήθως επιβαρύνουν επιπρόσθετα την υγεία λόγω του αλατιού τους.