Έρχονται εμβολιασμοί σε ηλικίες 12-15 ετών – Πότε θα δώσει «πράσινο φως» η Επιτροπή

Η άνοδος του ποσοστού των εμβολιασμένων αποτελεί τη μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα των επόμενων εβδομάδων.
 

Το πράσινο φως από την Επιτροπή Εμβολιασμού αναμένει το Μαξίμου ώστε να προχωρήσει στην επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Επιπλέον αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση η ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, που επί του παρόντος θα αφορά μόνο τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», η άνοδος του ποσοστού των εμβολιασμένων αποτελεί τη μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα των επόμενων εβδομάδων.

Δύο νέα όπλα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» αλλά και της απροθυμίας μερίδας πολιτών να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα, προτίθεται να αξιοποιήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα κάνει άμεσα δεκτή τυχόν εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμού για την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία είναι ήδη μερικές χώρες που έχουν εγκρίνει το εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες. Επιπλέον, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση η ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, που επί του παρόντος θα αφορά μόνον τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους υγειονομικούς.

Η άνοδος του ποσοστού των εμβολιασμένων αποτελεί τη μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα των επόμενων εβδομάδων, για δύο λόγους. Πρώτον, οι μεταλλάξεις έχουν καταστήσει τον ιό σαφώς πιο επικίνδυνο και η χώρα δεν μπορεί να εισέλθει στο φθινόπωρο, που θα συνεπάγεται επιστροφή στους κλειστούς χώρους, «ανοχύρωτη».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι που έχει τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου πρέπει η χώρα να έχει εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Δεύτερον, πλέον προσμετράται το ενδεχόμενο να αποδειχθεί πως ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορεί έπειτα από διάστημα πέραν των έξι-οκτώ μηνών να χρειάζονται και τρίτη δόση, κατεύθυνση προς την οποία φαίνεται πως κινείται το Ισραήλ. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές πως το «τείχος προστασίας» που πιστεύεται ότι έχει οικοδομηθεί μέχρι τώρα δεν θα είναι τόσο ισχυρό.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια πειθούς.

Θα έχει «κενά», τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με μια τρίτη δόση, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει πως το σύνολο όσων έχουν κάνει τις δύο δόσεις θα σπεύσει και για την «ενισχυτική» και ότι δεν θα υπάρξουν «διαρροές».

Σφιχτό πλαίσιο

Με αυτά τα δύο δεδομένα, καθίσταται σαφές πως ο χρόνος έως το τέλος του θέρους είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς, εκτός των άλλων, πρόκειται για την περίοδο με τη μεγαλύτερη κινητικότητα του έτους. Το πλαίσιο θα είναι αυστηρό, όπως φάνηκε και την Παρασκευή, που η κυβέρνηση, με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, αποφάσισε ότι και η λειτουργία των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες και με χωρητικότητα 85%. Ως γνωστόν, έχει ήδη αποφασιστεί πως όλοι οι εσωτερικοί χώροι από την Παρασκευή λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς, ενώ η ΚΥΑ που εκδόθηκε προβλέπει ότι θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Η Νίκη Κεραμέως εντός της εβδομάδας άφησε δύο φορές ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει η υποχρεωτικότητα και για τους εκπαιδευτικούς, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις. Εάν αποφασιστεί πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα εφαρμοστεί και στις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τότε θα ισχύσει το ίδιο μοντέλο με τους υγειονομικούς: θα δοθεί δηλαδή χρονικό περιθώριο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα, το οποίο πάντως ήδη αγγίζει το 75%.

Τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στα πανεπιστήμια για να εμβολιάζονται επιτόπου οι φοιτητές προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η πρόθεση πάντως της κυβέρνησης να δημιουργήσει εμβολιαστικά κέντρα εντός των πανεπιστημίων δείχνει πως δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν αποφάσεις στην κατεύθυνση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Προηγουμένως, όμως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πειθούς, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό τείχος της ανοσίας του 70%-75%.

Τέλος, εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι αποφάσεις για το πλαίσιο που θα ισχύσει για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρχουν απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ και η παραπομπή σε πειθαρχικό συμβούλιο εγκαταλείπεται. Οι «κυρώσεις» θα είναι αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών «για όσο διάστημα κρατά η πανδημία», ενώ θα δίνεται το δικαίωμα στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να ζητούν βεβαίωση εμβολιασμού από τους εργαζομένους.

Η εξειδίκευση αναμένεται, όπως προαναφέρθηκε, εντός της εβδομάδας, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως πρόκειται για ένα θέμα με πολλές νομικές προεκτάσεις, που πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς. Την ίδια ώρα, έχει πέσει στο τραπέζι και η σκέψη οι νέες προκηρύξεις για προσλήψεις στο Δημόσιο, που θα βγαίνουν για συγκεκριμένες κατηγορίες, να έχουν ως προϋπόθεση και τον εμβολιασμό. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που θα εξεταστεί αργότερα, καθώς εν μέσω τέταρτου κύματος προέχει η αναχαίτιση της πανδημίας και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.