Έτοιμοι οι Βρετανοί για νέες δόσεις: «Κλειδώνουν» καλύτερη ανοσία τα ενισχυσμένα εμβόλια, πότε έρχονται Ελλάδα

H Βρετανία είναι πλέον η πρώτη χώρα που εγκρίνει το ενισχυμένο διπλό εμβόλιο κατά της νόσου Covid -19 που μάχεται τόσο το αρχικό στέλεχος του ιού που ανιχνεύτηκε στη Γουχάν (Κίνα) στα τέλη του 2019, όσο και το νεότερο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον. Ποιοι το κάνουν πρώτα στη Βρετανία, πόσο προστατεύει και πότε έρχεται στην Ελλάδα το «ενισχυτικό».

Οι εμβολιασμοί ξεκινούν το φθινόπωρο στη Βρετανία όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται να φτάσουν τον Οκτώβρη, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η Moderna, παρασκευάστρια εταιρεία του νέου ενισχυσμένου εμβολίου που είναι και η πρώτη το διαθέτει στην αγορά,  υπολογίζει ότι 13 εκατομμύρια δόσεις του νέου αυτού εμβολίου θα είναι διαθέσιμες αυτόν τον χρόνο, ωστόσο 26 εκατομμύρια άτομα είναι αυτά που θεωρούνται ότι καλό θα ήταν να κάνουν την ενισχυτική δόση.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας τονίζουν ωστόσο, ότι όποια και δόση και να κάνει κανείς ως ενισχυτική έχει προστατευτικό όφελος.

Οι παραλλαγές ωστόσο δεν έχουν τελειωμό. Τα αρχικά εμβόλια προσφέρουν ισχυρή προστασία από την βαριά νόσηση και τον θάνατο, ωστόσο οι φαρμακευτικές δίνουν τον δικό τους αγώνα προσπαθώντας να δημιουργήσουν εμβόλια που μάχονται και τις μεταλλάξεις που γεννούνται διαρκώς.

Το νεότερο εμβόλιο της Moderna, το Spikevax όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, προστατεύει και από το αρχικό στέλεχος και από τη μετάλλαξη BA.1 της Όμικρον παραλλαγής του ιού που άρχισε να διασπείρεται τον περασμένο χειμώνα. Είναι γνωστό ως δισθενές εμβόλιο καθώς στοχεύει και στις δύο εκδοχές της νόσου Covid.

Πειράματα που έγιναν σε 437 ανθρώπους με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια έδειξαν ότι είναι ασφαλή και προσφέρουν ακόμα καλύτερη προστασία για το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των νεότερων μεταλλάξεων.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν σε θέση να αδρανοποιήσουν την Όμικρον κατά 1,7 φορές περισσότερο στα άτομα που έκαναν το νέο εμβόλιο. Οι εξετάσεις που έγιναν και για τα πιο πρόσφατα στελέχη της Όμικρον (BA.4 and BA.5), που αυτή τη στιγμή επικρατούν τη Βρετανία έδειξαν ότι τα ενισχυσμένα εμβόλια επίσης προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα προστασίας.

Παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί πράγματι να αποτρέψουν από εδώ και πέρα από τη σοβαρή νόσηση. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον αναφορικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Για την ώρα αυτό που αποφάσιε η Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας που συμβουλεύει τις κυβερνήσεις της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και Σκωτίας για την ώρα το εμβόλιο αυτό θα κάνουν οι εξής ομάδες:

  • Οι υγειονομικοί και τα άτομα που δουλεύουν σε κοινωνικά ιδρύματα όπως οίκοι ευγηρίας

  • όσοι είναι άνω των 50 ετών

  • οι φροντιστές ατόμων άνω των 16 ετών

  • άτομα άνω των 5 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και οι εγκυμονούσες

  • άτομα άνω των 5 ετών που μένουν σε σπίτι με άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο