Αίγιο – Γιατροί: «Κάθε εβδομάδα τρώμε ξύλο…» – Απρόκλητες επιθέσεις στο νοσοκομείο από Ρομά

Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο, κάποιοι δε ξεσπούν με προπηλακισμούς, ακόμα και σωματική βία στους λειτουργούς της υγείας.

«Κάθε εβδομάδα, τρώμε τουλάχιστον μια φορά ξύλο!» Σε αυτή την απίστευτη φράση συνοψίζεται η απελπισία που διακατέχει τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας, για την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στο Αίγιο.

Οπως τονίζει μιλώντας στην «Π» το μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, Κωνσταντίνος Μώρος, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, αφού οι αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις που δέχονται μέσα στο Νοσοκομείο από άτομα καταγωγής ρομά, είναι πλέον συχνό φαινόμενο! Μάλιστα όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι… καρπαζιές είναι η πιο «ανώδυνη» μορφή της βίας που υφίστανται από τα συγκεκριμένα άτομα, σε σχέση ακόμα και με ομαδικές επιθέσεις μεγαλύτερης αγριότητας που έχουν έως σήμερα καταγραφεί!

Οπως σημειώνει ο κ. Μώρος: «Διαδραματίζονται πολύ συχνά, περιστατικά προπηλακισμού και απρόκλητης βίας, εναντίον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού ασφαλείας. Ολοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κάτω από αντίξοες συνθήκες (χωρίς άδειες και ρεπό, με απλήρωτες εφημερίες, με απαράδεκτα και παράνομα εντέλλεστε, αρκετοί με ορισμένου χρόνου εργασιακές σχέσεις) δίνουν νυχθημερόν το είναι τους για την αντιμετώπιση των λίαν αυξημένων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των συμπολιτών μας της Αιγιάλειας.

Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο, κάποιοι δε – ευτυχώς ελάχιστοι- αχαρακτήριστοι πολίτες, ξεσπούν με προπηλακισμούς, ακόμα και σωματική βία στους λειτουργούς της υγείας, για όλες τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας.

Η διοίκηση του νοσοκομείου σε αυτές τις περιπτώσεις άμεσα θα έπρεπε να κινεί διαδικασίες ποινικής δίωξης, προστατεύοντας τους εργαζομένους του».

Οπως εξηγεί στην «Π» ο ταμίας-μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Κωνσταντίνος Μώρος, όλη αυτή η ζοφερή κατάσταση έχει οδηγήσει στη φυγή του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο: «Η υποστελέχωση όλων των τμημάτων (ιδιαίτερα αυτών που έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση της πανδημίας) είναι εμφανέστατη και γνωστή στις προϊστάμενες υπηρεσίες εδώ και πολύ καιρό. Το ιατρικό προσωπικό όλο και μειώνεται, γιατί αρκετοί συνάδελφοι μην αντέχοντας άλλο την εξαντλητική, υπεύθυνη και αξιοζήλευτη προσπάθεια που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού με τον πιο κατάλληλο και επιστημονικό τρόπο, αναγκάζονται είτε να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση εργασίας ή ακόμα και να παραιτηθούν». Ο κ. Μώρος υπογραμμίζει, ότι ο Σύλλογός του έχει καλέσει τη διοίκηση του Νοσοκομείου, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας να προβούν σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη και απρόσκοπτη λειτουργία, κυρίως του τμήματος επειγόντων: Και προειδοποιεί: «Εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για χειρότερες εξελίξεις!».

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου, ανακοίνωσε: «Πολύ ανησυχητική είναι η κατάσταση. Διαδραματίζονται πολύ συχνά, περιστατικά προπηλακισμού και απρόκλητης βίας, εναντίον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού ασφαλείας»

Πηγή: pelop.gr