Αθανάσιος Δημόπουλος: Πως εξηγεί το πάγωμα των εμβολιασμών την Johnson & Johnson

Καλεσμένος στον αέρα του MEGA, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφερόμενος στην έκθεση που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού, τόνισε ότι «υπάρχουν 39 περιστατικά μετά από χορήγηση εμβολίου, που προκαλούν ένα νέο σύνδρομο που ονομάζεται αυτοάνοση θρόμβωση, 5-25 μέρες μετά τη χορήγηση του».

Σύμφωνα με τον πρύτανη, οι θρομβώσεις προκλήθηκαν σε σπάνια σημεία όπως τις φλέβες, τον εγκέφαλο ή την πυλαία φλέβα, από εμβόλια τύπου Αstrazeneca και Johnson & Johnson.

«1 στις 100.000 ή 1 στις 500.000 εμβολιασμών οι επιπτώσεις, αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θεραπευτική αντιμετώπιση. Με βάση αυτά εξηγείται η απόφαση το πάγωμα των εμβολίων Johnson & Johnson, εν αναμονή του πορίσματος του ΕΜΑ» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έχουμε μιααιτιοπαθογενετική σχέση για την ανάπτυξη του σπάνιου συνδρόμου.

Ωστόσο, τόνισε πως ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί με βάση τις οδηγίες που έχουμε από τις αρμόδιες αρχές.

Αναφερόμενος στα self – test ο κ. Δημόπουλος είπε: «Ο έλεγχος της πανδημίας εξαρτάται από το ποσοστό των εμβολιασμένων, από τον αριθμό των μαζικών τεστ και από την τήρηση των μέτρων. Βάζουμε όλα αυτά μαζί εάν οι συνθήκες επιτρέπουν αποφάσεις σχετικά με το ‘’Πάσχα στο χωριό’’».

Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι τα self – test δεν είναι επικίνδυνα ούτε «υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το υλικό τους».

Σχετικά με την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής, έκανε λόγο ότι ακόμα και αν σταματήσει απότομα η μετάδοση του ιού, θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για να υπάρχει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία.

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και έξω από καταστήματαπου πουλάν ποτά take away, είπε ότι «υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Είναι πλημμελής η τήρηση των μέτρων».

«Θα μπορούσε το άνοιγμα της εστίασηςνα δώσει μια λύση σε μια μη ελεγχόμενη κατάσταση με συγχρωτισμό που προκύπτει από το πουθενά στο πουθενά και δεν μπορεί να ελεγχθεί» συμπλήρωσε, μιλώντας στο Mega.

Τέλος, στο ερώτημα εάν χρειαστεί και 3η δόση εμβολίου για τον κορoνοϊό, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο καιρό κρατά η ανοσόα. «Μπορεί να περάσουμε σε εποχικότητα, όπου θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός για κορoνοϊό. Το επείγον φλέγον θέμα είναι να ελεγχθεί η πανδημία».

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε πως «όσοι έκαναν 1η δόση με Astrazeneca και δεν είχαν παρενέργεια πρέπει να κάνουν και 2η δόση με Astrazeneca για να εξασφαλίσουν την ανοσία» δήλωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης.

Παράλληλα, είπε ότι βρισκόμαστε σε στάση αναμονής για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, εκτιμώντας ότι θα συνεχιστεί.