Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Πιθανή παραίτηση lockdown, με άνοιγμα κάποιων καταστημάτων

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την πορεία της πανδημίας και ανέφερε πως πιθανώς να υπάρξει παράταση του lockdown με άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον κύριο Εξαδάκτυλο, αν έχουν αποδώσει τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», επεσήμανε και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματοςεπιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Επιπλέον, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Εκτίμησε, επίσης, πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Όσον αφορά την πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, ο κ. Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση. Αναφορικά στην αύξηση των διασωληνωμένων, ο ίδιος είπε ότι δεν αποκλείεται να βοηθήσουν τα νοσοκομεία σε αυτή την περίπτωση και οι ιδιωτικές κλινικές.