Αλλεργική ρινίτιδα: Έξι τρόποι να την θέσετε υπό έλεγχο

Ο ερχομός της άνοιξης προκαλεί δύο ειδών σκέψεις και συναισθήματα: Από τη μια, οι περισσότερες ώρες με ηλιακό φως και η ανθισμένη φύση τονώνουν τη διάθεση και προκαλούν χαρά. Από την άλλη, αυτή η εποχή φέρνει μαζί της μεγάλες ποσότητες γύρης, «ξυπνώντας» τον εφιάλτη των αλλεργικών. Για εκείνους, η άνοιξη ισοδυναμεί με φτέρνισμα, καταρροή και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Υπολογίζεται ότι η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει έως και το 42% των ανθρώπων, επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής και δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Τι φταίει

Όταν ένα άτομο με αλλεργική ρινίτιδα έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, όπως η γύρη, το ανοσοποιητικό σύστημα το αναγνωρίζει λανθασμένα ως απειλή και παράγει ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), με στόχο να το εξουδετερώσει. Στη συνέχεια, τα αντισώματα ανοσοσφαιρίνης προσκολλώνται στα μαστοκύτταρα, που βρίσκονται στη μύτη, τα μάτια και τους πνεύμονες. Όταν το αλλεργιογόνο έρχεται σε επαφή με τα αντισώματα, πυροδοτεί την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων πρωτεϊνών, προκαλώντας φλεγμονή και συμπτώματα αλλεργικού πυρετού.