Ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για τα συμβάντα στη Γαύδο

ΓΑΥΔΟΣ. ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ.
Ο ΗΡΩΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΡΟΣΤΆΤΕΥΤΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.

Στη Γαύδο λειτουργεί ένα περιφερειακό ιατρείο που καλύπτεται από έναν και μόνο αγροτικό ιατρό. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 100 περίπου.
Είναι δύο οι αγροτικοί ιατροί που καλύπτουν εναλλάξ το ιατρείο της Γαύδου. Δεν υπάρχει κανένας άλλος από προσωπικό. Κάνουν τα πάντα. Δεν υπάρχει EKAB στο νησί. Εάν χρειασθούν διακομιδές τις κάνει ένα βανάκι του Δήμου. Το ιατρείο είναι και σπίτι του γιατρού.
Ξημερώματα Κυριακής 6.30 π.μ. όπως μου περιέγραψε ο γιατρός ειδοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ ότι είχε συμβεί ατύχημα σε γκρεμό στη Γαύδο. Πήρε τηλέφωνο στο Δήμο δεν βρήκε κάποιον και έτρεξε στο σημείο του ατυχήματος. Έφθασε πρώτος στις 6.45 π.μ.. Πριν από τα σωστικά συνεργεία παρ ότι είχαν ειδοποιηθεί από το EKAB. Βρήκε πάνω από το γκρεμό έναν τραυματία που του περιέγραψε το συμβάν. Ήταν τραυματισμένος και έπρεπε να του παράσχει ιατρική φροντίδα. Ο γιατρός δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο που βρίσκεται το κορίτσι σε γκρεμό 150 μέτρων. Παρ ότι άρχισε να χαράζει δεν έβλεπε το ατύχημα στο γκρεμό. Η προσέγγιση του ατυχήματος μπορούσε να γίνει μόνο με σωστικά συνεργεία που δεν είχαν φθάσει.
Εν τω μεταξύ κατέφθασε ένας αστυνομικός στο σημείο. Ο γιατρός πήρε τον τραυματία και πήγε στο ιατρείο για να του παράσχει ιατρική φροντίδα. Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα.
Στις 8 π.μ. περίπου κατέφθασαν εθελοντές δασοπυροσβέστες οι οποίοι κατέβηκαν το γκρεμό. Επικοινώνησε ο γιατρός μαζί τους και του είπαν ότι αναπνέει. Στις 9 ξαναεπικοινώνησε και του είπαν ότι σταμάτησε η αναπνοή της. Έτρεξε στο σημείο του ατυχήματος και με τη βοήθεια της πυροσβεστικής δεμένος με σκοινί κατέβηκε τον γκρεμό με κίνδυνο της ζωής του.
Όταν κατέβαινε έπεφταν πέτρες και κινδύνευαν οι δασοπυροσβέστες που ήταν κάτω.
Έφθασε στο σημείο 9.30. Το κορίτσι ήταν νεκρό. Σε επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες κρατώντας και το αυτοκίνητο έκανε ΚΑΡΠΑ χωρίς επιτυχία.
Το ελικόπτερο από Ηράκλειο έφθασε στις 11.30. Δεν μπορούσε να προσεγγίσει το γκρεμό που βρίσκονταν το κορίτσι.
Στις 1 το μεσημέρι απεγκλωβίσθηκε το κορίτσι από το γκρεμό από άνδρες της ΕΜΑΚ.
Το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει ελικόπτερο στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ.
Ο αγροτικός γιατρός ένας και μοναδικός στο νησί λειτούργησε με ηρωισμό και αυτοθυσία.
Τα σωστικά συνεργεία που είχαν ειδοποιηθεί από τις 6.30 π.μ. όταν πήραν τηλέφωνο το γιατρό απεγκλώβισαν το κορίτσι 7 ώρες μετά.
Υγειονομικά ανοχύρωτο το νησί με έναν μόνο αγροτικό γιατρό, χωρίς ΕΚΑΒ.
Εάν υπήρχε ΕΚΑΒ και δεύτερος γιατρός θα μπορούσε ο ένας να παραμείνει στο σημείο.
Ο γιατρός με ηρωισμό και κίνδυνο της ζωής του κατέβηκε να βοηθήσει το κορίτσι. Κάτω εκεί όμως δεν μπορεί να παράσχει σημαντική βοήθεια όπως διασωλήνωση.
Τα νησιά ειδικά τα μικρά είναι υγειονομικά ανοχύρωτα. Είναι πέρα για πέρα άδικο από ένα γιατρό που δεν έχει φωνή και ξεκινάει τώρα τη καριέρα του να αναζητούνται ευθύνες που τις έχουν άλλοι που καθυστέρησαν 7 ώρες.
Ο γιατρός είναι ήρωας.