Αν με 100 περιστατικά, “γονατίζουν” οι ΜΕΘ σε μια χώρα, τότε κάτι τρέχει…

Κοντά στους εκατό είναι οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα με τον αριθμό να εμφανίζει αυξητική τάση τον τελευταίο καιρό.

Αν αυτή η τάση διατηρηθεί, τότε θα δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα στην δυνατότητα του ΕΣΥ να ανταπεξέλθει και θα πρέπει να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στην ανάγκη για νέες κλίνες ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την κα Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, αν “σπάσει” το όριο των 100 νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και κινηθεί προς τις 150, τότε θα υπάρξει ιδιαίτερα μεγάλο ζήτημα στο ΕΣΥ.

Αυτό, ωστόσο, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, ότι οι ΜΕΘ επαρκούν για πολύ μεγαλύτερες ανάγκες.

Χθες ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ότι ι διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω κορονοϊού είναι 91. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός αν σκεφτεί κανείς ότι στην κορύφωση της επιδημίας στη χώρα, εν μέσω καραντίνας, είχαμε φτάσει σε ανώτερο σημείο τις 93 διασωληνώσεις. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ τείνουν να ξεπεράσουν τις 100. Αν αυτό συμβεί τότε το ΕΣΥ θα σημάνει συναγερμό, καθώς τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά ξεπερνούν τα 400.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότi ο αριθμός των νέων μολύνσεων έφτασε τα 436, αριθμός που δείχνει πως το κύμα του κορονοϊού παραμένει σε σταθερό αλλά σε υψηλό επίπεδο, όπως ακριβώς το είχε επισημάνει από την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

Το πλέον όμως ανησυχητικό στοιχείο της επιδημίας είναι η πορεία της στην Αττική, με τα νέα κρούσματα για δεύτερο μήνα να κινούνται στα περίπου 200 – σήμερα καταγράφηκαν 219 νέα περιστατικά. Πρόκειται για στοιχεία που φέρνουν όλο και πιο κοντά το μέτρο της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Με ένα στα δύο κρούσματα κορονοϊού να εντοπίζονται στην Αττική, τρεις περιοχές της Δυτικής Αττικής συμπληρώνουν την πεντάδα με τις περιοχές του λεκανοπεδίου που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, από σύνολο των πλέον από 2.900 νέων κρουσμάτων, στην Αττική βρέθηκαν περί τα 1.500.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Πειραιά, όπου εντοπίζονται σταθερά οι περισσότερες μολύνσεις, το top5 των “κόκκινων” περιοχών συμπληρώνουν ο Δήμος Ιλίου, ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Περιστερίου. Ίσως, διότι στις περιοχές αυτές έχουν αυξηθεί και τα τεστ, ας το λάβουμε υπόψιν αυτό!

Όσον αφορά στις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας παραπέμπει στην περίοδο. της καραντίνας. Τις πρώτες ημέρες του περασμένου Απριλίου αναφέρονταν 5 με 9 θάνατοι την ημέρα, όπως συμβαίνει και στην παρούσα περίοδο. Ο αριθμός αυτός όπως επίσημα τονίζεται από την επιστημονική κοινότητα αποτελεί σοβαρή παράμετρο για την αυστηροποίηση των μέτρων, χωρίς, όμως, να επισημαίνεται το γεγονός ότι οι θάνατοι αυτοί είναι αβέβαιο ότι οφείλονται 100% στον covid-19, αφού δεν έγινε σε κανέναν από αυτούς νεκροψία – νεκροτομή!