Απέπεμψε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης την Επιστημονικά Υπεύθυνη, Θεοδώρα Αγγελάκου επειδή αρνήθηκε να συνδράμει στην αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Γυθείου

Βράζουν οι κάτοικοι του Γυθείου με την επιχειρούμενη απαξίωση του Κέντρου Υγείας που υπάρχει στην κωμόπολη της Λακωνίας. Μπροστά στην αδυναμία του υπουργείου να δώσει λύση στο πρόβλημα με την έλλειψη γιατρών στο νοσοκομείο Σπάρτης, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης ζήτησε από την Θεοδώρα Αγγελάκου να στείλει άλλους τέσσερις αγροτικούς γιατρούς από το Γύθειο, για εφημερίες στην πρωτεύουσα της Λακωνίας. Για περίπου έξι χρόνια, η Επιστημονικά Υπεύθυνη στο ΚΥ Γυθείου συνέδραμε το νοσοκομείο Σπάρτης με τρεις αγροτικούς γιατρούς και ένα γενικής ιατρικής. Με τη νέα απαίτηση της 6ης ΥΠΕ, ωστόσο, θα καλύπτονταν κάπως τα κενά που έχει στη νοσηλευτική μονάδα της η διοικήτρια στο ΓΝ Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου, αλλά αυτόματα στο Γύθειο θα αναγκάζονταν να κατεβάσουν ρολά κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Δεν θα έβγαινε το ιατρικό προσωπικό για εφημερία κάθε μέρα. Κάτι που εξήγησε αναλυτικά η Θεοδώρα Αγγελάκου στον Γιάννη Καρβέλη. Αντί να δει τα δεδομένα και να αναζητήσει λύση στο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί επί των ημερών του, μιας και βρίσκεται στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ κοντά μία πενταετία, ο Καρβέλης χαρακτήρισε «ανάρμοστο» το έγγραφο της Επιστημονικά Υπεύθυνης, για το Κέντρο Υγείας Γυθείου και την απέπεμψε. Λες κι εκείνος από την Πάτρα γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες μιας ολόκληρης περιοχής, που συγκεντρώνει και πολλούς επισκέπτες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη θέση της Αγγελάκου τοποθέτησε τον Γιάννη Μπουτσικάρη, προφανώς με τη βεβαιότητα ότι ο νέος Επιστημονικά Υπεύθυνος θα υλοποιήσει την εντολή για αποστολή των αγροτικών γιατρών στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

Την προηγούμενη Τετάρτη 4 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε πορεία στο Γύθειο. Με τη συμμετοχή και των εργαζομένων στο ΚΥ, αλλά και κατοίκων της περιοχής, που δεν δέχονται την απαξίωση της μοναδικής νοσηλευτικής μονάδας που υπάρχει στην πόλη. Με το εύλογο ερώτημα, γιατί έχει στοχοποιηθεί το Γύθειο, ενώ αντίθετα δεν ζητούνται γιατροί από την Αρεόπολη.

Στο πλαίσιο της δεοντολογίας, εμείς επικοινωνήσαμε και με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Ο Γιάννης Καρβέλης απέδωσε την αποπομπή της Θεοδώρας Αγγελάκου σε πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο περιέγραψε ως «άρνηση εκτέλεσης εντολής». Όσο για τις διαμαρτυρίες και την πορεία των κατοίκων, την ενέταξε στο πλαίσιο των κομματικών συμφερόντων και των κινητοποιήσεων. Επίσης ήταν κατηγορηματικός ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει το ΚΥ Γυθείου, ακόμα και αν στέλνονταν και άλλοι αγροτικοί γιατροί στο νοσοκομείο της Σπάρτης με το επιχείρημα «ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με τις εφημερίες». Όπως, άλλωστε, μάς ξεκαθάρισε, αυτός είναι διοικητής της ΥΠΕ και παίρνει τις αποφάσεις.

Γιάννης Καρβέλης