Απίστευτες καταγγελίες από Παγώνη: «Ασθενείς που βγαίνουν από το νοσοκομείο λένε ότι δεν θα εμβολιαστούν»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επισήμανε ότι το ποσοστό αυτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν φθάνει το 15% και πρόσθεσε: «Είναι πολύ μεγάλο. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει να μειώνεται. Πρέπει να βρούμε κίνητρα για να πάνω κι αυτοί οι άνθρωποι να εμβολιαστούν».

Στόχος είναι να φθάσουμε το 50% τέλος Ιουνίου και το 80% τέλος Αυγούστου, δήλωσε αναφορικά με τους εμβολιασμούς η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Μπαίνουμε σε μία άλλη φάση της ζωής μας, έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία, σταδιακά αργά, αλλά αυτό είναι καλό. Να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Στόχος είναι να φθάσουμε το 50% τέλος Ιουνίου και το 80% τέλος Αυγούστου», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

Επισήμανε ότι το ποσοστό αυτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν φθάνει το 15% και πρόσθεσε: «Είναι πολύ μεγάλο. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει να μειώνεται. Πρέπει να βρούμε κίνητρα για να πάνω κι αυτοί οι άνθρωποι να εμβολιαστούν».

Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχουν άνθρωποι που νόσησαν βαριά, νοσηλεύτηκαν και παίρνοντας εξιτήριο έλεγαν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο. «Μία σοβαρή απάντηση δεν δίνουν αυτοί οι άνθρωποι», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο φόβος δικαιολογείται, «και ιδιαίτερα όταν δεν είσαι γιατρός. Εγώ τους δικαιολογώ. Όμως, επειδή έχουμε εξηγήσει επιστημονικά, ότι τα στοιχεία δείχνουν πως όταν η ίδια η νόσος κάνει σε ποσοστό 20% θρομβώσεις, πρέπει να εμβολιαστούμε. Τα εμβόλια συνδέονται με το ποσοστό 0,002% για θρομβώσεις, είναι ένα αμηλητέο ποσοστό που μπορεί κάθε φάρμακο, κάθε εμβόλιο να κάνει. Αν τα συγκρίνουμε αυτά, θα πρέπει να αποφασίσουμε να κάνουμε το εμβόλιο».

Όσον αφορά το ιικό φορτίο, ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση; «Μπορεί να έχει μειωθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υψηλό, ιδιαίτερα σε πόλεις και νησιά».

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, είπε πως «έχουμε προβληματιστεί για την τελευταία μετάλλαξη. Τα επιστημονικά δεδομένα θα αποδείξουν αν όντως καλύπτουν όλα τα εμβόλια (τις μεταλλάξεις). Απ’ ό,τι φαίνεται, καλύπτουν».