Απίστευτη πίεση για τα νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Μειώνονται οι εμβολιασμοί στις «κόκκινες» περιοχές

Την Δευτέρα (5/4) μπορεί τα καταστήματα να άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους για το κοινό, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες αν δεν τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα θα υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο στην διασπορά του ιού τις επόμενες δύο εβδομάδες, που χαρακτηρίζουν μάλιστα κρίσιμες. Άλλωστε τα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζουν να δέχονται μεγάλη πίεση, με το Σαββατοκύριακο (3-4/4) να εισέρχονται άλλοι 1.011 ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού. Το επίκεντρο του προβλήματος είναι για ακόμα μια φορά η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα.

Στα νοσοκομεία και των τριών αυτών νομών αναπτύσσονται καθημερινά από το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ νέες κλίνες νοσηλείας, αλλά και Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες, όμως, καταλαμβάνονται αμέσως. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής την Κυριακή (4/4) εισήχθησαν για νοσηλεία 189 ασθενείς, ενώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της συμπρωτεύουσας που εφημέρευε, σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών. Τα 77 εισιτήρια ασθενών με Covid, ήταν κατά 10 αυξημένα σε σχέση με τη χειρότερη μέρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Νοέμβριο, με 67 εισαγωγές.

ρνητικό ρεκόρ σημειώνεται στη συμπρωτεύουσα στους διασωληνωμένους, που έφτασαν τους 120 (από 107 στις 2/4). Στην Αττική, οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 400 και συγκεκριμένα έφτασαν τους 405, ενώ στην έναρξη του Σαββατοκύριακου ήταν 395.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ στην Αττική έφτασαν τους 75, κάποιοι εκ των οποίων περιμένουν πάνω από δύο 24ωρα. Οι 17 από αυτούς είναι μόνο στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” και ακόμη 16 στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Οι διασωληνωμένοι σε επίπεδο επικράτειας παρουσίασαν πτώση μέσα στο τελευταίο 24ωρο και συγκεκριμένα από 755 έπεσαν στους 749.

Χθες Κυριακή 4/4 σημειώθηκε πτώση στα ημερήσια κρούσματα που κατέγραψαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 1.955, όμως, σε αριθμό ημερήσιων τεστ -λόγω αργίας- που ξεπέρασε μόλις και μετά βίας τα 23.000.

Η αύξηση στους θανάτους “καθρεφτίζει” την εικόνα της διασποράς στη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο 78 συνάνθρωποί μας υπέκυψαν από τις επιπλοκές της Covid. Μεταξύ αυτών και μία έφηβη μόλις 15 ετών, που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, στο νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς” σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα μεγάλη διασπορά του ιού. Δύο κλινικές έκλεισαν για απολύμανση, ενώ θετικά διαπιστώθηκαν μέχρι στιγμής 41 άτομα.

Οι 15 είναι νοσηλευτές και γιατροί, οι μισοί από τους οποίους είχαν εμβολιαστεί, ενώ οι υπόλοιποι, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ για γιατρού στο νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς” Ματίνας Παγώνη, είχαν περάσει τη νόσο Covid.

Εντωματαξύ, εύλογα ερωτηματικά για την εμβολιαστική στρατηγική, προκύπτουν από κατάλογο εμβολιαστικής κάλυψης περιοχών της χώρας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, που κατάρτισε ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας.

Οι αριθμοί που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του ιστότοπου emvolio.gov.gr, αποδεικνύουν πλήρη ανισότητα στις δόσεις εμβολίων και τους εμβολιασμούς που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα στις περιοχές “αυξημένου” και “πολύ αυξημένου” επιδημιολογικού κινδύνου, σε σχέση με περιοχές με μικρότερο κίνδυνο.

Σε Περιφερειακές Ενότητες συγκεκριμένα, που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο και μαστίζονται από την πανδημία του κορονοϊού, τα ποσοστά των εμβολιασμών του πληθυσμού -τόσο με την πρώτη όσο και με τη δεύτερη δόση- δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και συγκεκριμένα κάτω από το 16,43 του μέσου όρου της χώρας  στο σύνολο των εμβολιασμών και του 5,94% για τους εμβολιασμούς που έχουν ολοκληρωθεί και με τις δύο δόσεις, έχουν περιοχές όπως η Δυτική Αττική, το Δυτικός Τομέας της Αθήνας, η Ανατολική Αττική, ο Πειραιάς, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, η Αχαϊα, η Λάρισα κ.α.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, αναλύει:

«Ο κεντρικός τομέας Αθηνών και ο Βόρειος έχει πολύ μεγάλα ποσοστά εμβολιασμών ανά πληθυσμό 24% και 40%. Αντιθέτως η Δυτική Αττική η οποία είναι μια περιοχή που “φλέγεται” είναι στο 9%. Αυτό δημιουργεί ένα εύλογο ερώτημα. Για ποιο λόγο δεν στηρίζονται περισσότερο εμβολιαστικά οι πολύ επιβαρυμένες περιοχές; Απόλυτη ισότητα δεν μπορούμε να πετύχουμε, αλλά περιοχές που έχουν πρόβλημα θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να βρίσκονται στον μέσο όρο της χώρας που αυτή τη στιγμή είναι 16,43. Γιατί να μην είναι οι περιοχές, που φλέγονται, σε προτεραιότητα στον εμβολιασμό; Για παράδειγμα η Αχαϊα είναι στο 14% και η Λάρισα στο 12%» καταλήγει η κα. Άννα Μαστοράκου.