Απαγόρευση κυκλοφορίας: Nέα ωράρια για Σάββατο και Κυριακή εν μέσω πανδημίας

Νέο ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει σήμερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Οι αλλαγές στη μετακίνηση με το 13033 και το όριο των 2 χιλιομέτρων.

Το νέο ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο είναι σε εφαρμογή από σήμερα Σάββατο.

Αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο επέφεραν, μεταξύ άλλων, τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ στις βαθιά κόκκινες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Οι πολίτες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και των υπολοίπων περιοχών της χώρας που τελούν υπό αυτό το πιο αυστηρό lockdown, οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Σήμερα Σάββατο σε Αττική και Θεσσαλονίκη η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει μία ώρα αργότερα από το προηγούμενο Σάββατο.

Υπενθυμίζεται πως, τις καθημερινές, η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και διαρκεί έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των εν λόγω περιοχών.

Τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το επόμενο πρωί. Για όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»), η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει πλέον να κινούνται αυστηρώς εντός μιας ακτίνας 2 χιλιομέτρων από την κατοικία τους ή εντός των ορίων του δήμου τους.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές στα SMS μηνύμα που αποστέλλουμε στο 13033, όσον αφορά στους κωδικούς μετακίνησης 2, 3 και 6. Αναπροσαρμόζονται ως εξής:

Στο SMS 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνον είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Επιπλέον, για τον κωδικό SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται πλέον να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.