Απαραίτητος ο πνευμονολογικός έλεγχος 3 μήνες μετά τη βαριά νόσηση με κορονοϊό

«Αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε από το πρώτο κύμα, απλά τώρα έχουμε τεκμηριώσει λίγο την κατάσταση και έχουμε σχεδιάσει καλύτερα την παρακολούθηση. Πρέπει στον τρίτο μήνα από τη νόσηση, ειδικά όσοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν με σοβαρή νόσο, να κάνουν έναν καλό πνευμονολογικό έλεγχο, και αξονική τομογραφία αλλά και λειτουργικό έλεγχο, ώστε να είναι σίγουροι ότι οι βλάβες που είχαν δημιουργηθεί, έχουν υποχωρήσει σημαντικά ή δεν υπάρχουν πια. Αυτό θεωρούμε ότι θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για τη μετά-κορονοϊό κατάσταση» είπε στο MEGA o καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης.

Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στο σημερινό άνοιγμα των γυμναστηρίων και κυρίως στη δυσκολία των ασκήσεων με τη χρήση μάσκας.

«Το θέμα του γυμναστηρίου είναι δύσκολο. Λόγω της άσκησης και της κόπωσης υπάρχει εκνέφωμα, άρα λογικά μεγαλύτερη μετάδοση της νόσου. Με τη διπλή μάσκα προσπαθούμε να προστατευτούμε από αυτό. Δεν ξέρω πώς μπορεί να εφαρμοστεί άσκηση με διπλή μάσκα, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα, αλλά η προστασία του χώρου πρέπει να είναι πολύ δυναμική γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης» είπε.

Σαρηγιάννης: Είμαστε σε πορεία σταθερής αποκλιμάκωσης από τις 10-12 Μαΐου και έπειτα
Χθες Κυριακή 30 Μαΐου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 907 κρούσματα, εκ των οποίων τα 445 στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ότι είμαστε σε πορεία αποκλιμάκωσης.

«Είμαστε σε πορεία σταθερής αποκλιμάκωσης από τις 10-12 Μαΐου και έπειτα, σε όλους τους δείκτες της πανδημίας. Αυτό που με ανησυχεί από εχτές είναι ότι είδαμε μια σταθεροποίηση της κατάστασης σε διάφορες περιοχές της χώρες. Συνεχίζουμε όπως πηγαίνουμε, και μέχρι και την Τετάρτη θα παρατηρήσουμε τη διασπορά και πώς προχωράει από περιοχή σε περιοχή, και μετά θα μπορώ να σας πω αν αυτή η σταθεροποίηση είναι ανησυχητική» είπε.