Απεμπλοκή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από τους εμβολιασμούς ζητούν οι γιατροί

Την απεμπλοκή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) από τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, ζητούν οι γιατροί του νοσοκομείου. Το αίτημά τους κοινοποίησαν οι γιατροί και στο υποουργείο υγείας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς είχε αναφερθεί προφορικά ότι το ΨΝΘ θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο μέχρι την 1η Μαρτίου και μόνο για συγκεκριμένα ραντεβού, όμως δεν έχει εκδοθεί σύμφωνα με τους ίδιους κάποια επίσημη απόφαση από το υπουργείο υγείας για την οριστική εξαίρεση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι το ΨΝΘ έχει οδηγηθεί σε υπερεφημέρευση λόγω της αναστολής λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών σε ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου, καθώς και ψυχιατρικών κλινικών νοσοκομείων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι ανάγκες του πληθυσμού για ψυχιατρικές υπηρεσίες λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι το ΨΝΘ δέχεται και νοσηλεύει και ψυχικά ασθενείς με COVID- 19 και ότι το προσωπικό του καλείται να εμβολιάσει παράλληλα ευπαθείς ομάδες και γενικό πληθυσμό. Σημειώνουν, δε, ότι τίθεται το ζήτημα του κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις και έχει τη δυνατότητα το ΨΝΘ να υποστηρίξει με ασφάλεια την πραγματοποίηση εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό.

Οι γιατροί τονίζουν ότι η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου καλύπτεται μόνο από τρεις παθολόγους, οι οποίοι, παράλληλα, εργάζονται και καλύπτουν πάγιες ανάγκες και εφημερίες στην Παθολογική κλινική ΨΝΘ. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι σοβαρό ζήτημα και όχι μόνο ιατρικής ευθύνης και κάλυψης αλλά και ασφάλειας ως προς την διενέργεια εμβολιασμών, αφού δεν αναφέρεται σαφώς η γνωστική κατάρτιση που απαιτείται για τον εφημερεύοντα ιατρό, καθώς και ότι δεν είναι διασφαλισμένη η παρουσία ΕΚΑΒ ή Κινητής Μονάδας σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η διακομιδή περιστατικού σε Γενικό Νοσοκομείο.