Από πότε θα υπάρχει «ανοσία της αγέλης» στην Αγγλία – Τι δείχνει το υπολογιστικό μοντέλο

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπολογιστικό μοντέλο του University College London (UCL), το ποσοστό πολιτών που είτε θα έχουν εμβολιαστεί είτε θα έχουν περάσει κορωνοϊό την Δευτέρα 12 Απριλίου θα φτάσει στο 73,4, κάτι που σημαίνει ότι θα πιάσει το όριο της ανοσίας της αγέλης.

Το λονδρέζικο πανεπιστήμιο υπολογίζει ότι το ποσοστό των πολιτών που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της COVID-19 είτε μέσω εμβολιασμού είτε λόγω προηγούμενης προσβολής τους από τον ιό θα φτάσει το 73,4% στις 12 Απριλίου.

Ο υπολογισμός αυτός, ωστόσο, διαφέρει σημαντικά από την πρόβλεψη του Imperial College του Λονδίνου για ανοσία του 34% του πληθυσμού έως τα τέλη Μαρτίου.

Οι επίσημοι υπολογισμοί, από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που βασίζεται σε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανέφεραν ότι την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου το 54% του πληθυσμού της Αγγλίας είχε αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν λίγο μικρότερα για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία.

Έκτοτε το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε ακόμα 7,1 εκατομμύρια πολίτες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 100.000.

Η Telegraph αναφέρει ότι θα έχουν υπάρξει επίσης περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, άτομα που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα λόγω άλλων κορωνοϊών και πολίτες με ανοσία μέσω μεγάλης ποσότητας των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία δεν ανιχνεύονται στα τεστ αντιγόνων.

Ο καθηγητής Καρλ Φρίστον από το UCL δήλωσε στην Telegraph ότι το ποσοστό συλλογικής ανοσίας γύρω στο 70% προκύπτει εύλογα αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από το 50% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ότι περίπου το 42% των πολιτών έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό και ότι ένα 10% έχει προϋπάρχουσα ανοσία.