Αρνητικός ο Εξαδάκτυλος με τα PCR: «Θα περίμενα χθες να κοπεί το πλαφόν»

Αντίθετος με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του PCR test, είναι ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status, αναφέρθηκε στις τιμές των τεστ για τον κορονοϊό τοσο για τα rapid test όσο και για τα PCR:

«Είμαστε από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έχουμε διατίμηση, προσδοκώντας οι τιμές να πάνε χαμηλά», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγώντας ότι στις χώρες που δεν υπάρχει διατίμηση, έχουν χαμηλότερες τιμές στον μέσο όρο και υψηλότερες τιμές για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, το μοριακό τεστ μπορεί να γίνει δωρεάν σε δημόσια δομή. «Αν πάει κάποιος να το κάνει ιδιωτικά, η αγορά συνήθως κινείται κάτω από τα 60 ευρώ. Σε ορισμένες περιοχές όμως τα 60 ευρώ είναι αναγκαία, γιατί όπου έχουμε λίγα δείγματα σε μια μικρή περιοχή, οπου εξυπηρετούνται λίγα άτομα, εκεί, φτάνει στα 60. Αυτές οι περιοχές είναι πολύ πιθανόν να χάσουν την υπηρεσία τους, διότι δεν θα μπορεί να βγει», τόνισε.

«Rapid-αδικο»

Αναφορικά με την ποιότητα του τεστ εξήγησε ότι έχει διαπιστωθεί σε άλλες μορφές όπου οι τιμές έπεσαν πολύ χαμηλά, όπως στα rapid test.

«Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχει «rapid-αδικο» το οποίο χρησιμοποιεί τεστ τα οποία δεν έχουν καμία έγκριση από πουθενά και η υπόθεση είναι στον Εισαγγελέα και στην ΑΑΔΕ», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος. Άρα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, η ποιότητα έχει σχέση με την τιμή.

«Εμείς τι είπαμε. Ότι πρώτον η διατίμηση δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά, δεύτερον θα έχουμε προβλήματα με την υπηρεσία που δεν θα παρέχεται και είναι κρίμα και ενδεχομένως σε κάποια σημεία θα έχουμε έκπτωση στην ποιότητα».

«Θα περίμενα χθες από τον υπουργό να κόψει τελείως την διατίμηση, να την βγάλει», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος. Εξήγησε επίσης ότι οι περισσότεροι στην Ελλάδα στην αγορά κινούνται κάτω από τα 60 ευρώ. «Εάν την αφαιρέσει τη διατίμηση, θα επιτρέψει αλλού να είναι ακριβότερη η υπηρεσία και αλλού ακριβότερη», τόνισε.