«Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ στην Αττική- Διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΜΕΘ της Αττικής, με το νοσοκομείο «Σωτηρία» να μην έχει πλέον καμία κενή ΜΕΘ.

Σήμερα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 82 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες με περιστατικά κορωνοϊού στο «Σωτηρία». Μόλις δύο είναι κενές, ενώ νοσηλεύονται άλλοι 302 ασθενείς.

Θέση στο θέμα πήρε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και δήλωσε ότι «θα πρέπει να σημάνει συναγερμός στο υγειονομικό σύστημα», και πρόσθεσε «αν αναλογισθεί κανείς ότι το νοσοκομείο αυτό νοσηλεύει τα τριπλά και πλέον περιστατικά, σε σχέση με άλλα νοσοκομεία, φανταστείτε την πίεση που θα ασκηθεί τις επόμενες ημέρες».

Σημειώνεται ότι το «Αττικόν» άνοιξε 10 νέες κλίνες ΜΕΘ και από 10 διασωληνωμένους ασθενείς που είχε την περασμένη εβδομάδα, τώρα έφτασε τους 22.

Στο νομό Αττικής «ουσιαστικά κενές κλίνες ΜΕΘ διαθέτουν 10 ο “Ευαγγελισμός” και 11 το Αττικό» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Μπορεί να αδειάζουν μία-δύο κλίνες σε ένα νοσοκομείο, αλλά την άλλη στιγμή γεμίζουν» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος και επαναλαμβάνει το αίτημα των υγειονομικών να λειτουργήσουν άμεσα νέες κλίνες ΜΕΘ με προσλήψεις προσωπικού και να επιταχθούν οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες θα διαχειρίζεται αποκλειστικά το ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται πολύωρη σύσκεψη στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου και των διοικητών της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Στάθη και Χρήστου Ροϊλού, αντίστοιχα.

Εξετάζονται όλα τα επιχειρησιακά θέματα που αφορούν την πανδημία σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο η κατάσταση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Αττική είναι το κρίσιμο ζήτημα. Σημειώνεται ότι στην προσπάθεια να εξοικονομηθούν κλίνες για περιστατικά covid-19, χρησιμοποιούνται κλίνες ΜΕΘ γενικών περιστατικών και οι ασθενείς αυτοί μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία. Ήδη αυτό έχει συμβεί στο Θριάσιο.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές στην Αττική. Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια Εντατικής αλλά και απλές κλίνες covid-19. Συμφωνία ως προς τον αριθμό των κλινών που θα χρησιμοποιεί το ΕΣΥ, αναμένεται στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Τα «αγκάθια» σύμφωνα με πληροφορίες είναι το ύψος της αποζημίωσης που ζητούν οι κλινικάρχες, καθώς μέχρι σήμερα διέθεταν κλίνες για νοσηλεία περιστατικών εκτός κορονοϊού, προκειμένου να παραμένουν «covid free». Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει «επίταξη» όπως είχε συμβεί στη Θεσσαλονίκη το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και πάλι με αποζημίωση για τις ιδιωτικές κλινικές.