Αυτές είναι οι τροφές που βοηθούν με την υπέρταση

Η υπέρταση, ή υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ο οποίος όμως μπορεί να προληφθεί.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι ο συνηθέστερος τρόπος που χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τροποποιήσεων, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, μειώνοντας γενικότερα τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

Είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης μέσω του περιορισμού της πρόσληψης νατρίου, της διατήρησης φυσιολογικού βάρους, του περιορισμού του αλκοόλ και της αύξησης της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών. Ένας θρεπτικός και υγιεινός τρόπος διατροφής συστήνεται σε όλα τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν φάρμακα για την αντιμετώπισή της.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα τρόφιμα που καλό θα είναι να καταναλώνετε για να ελέγξετε την υπέρταση:

1. Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, μπορεί να έχουν ισχυρά αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ενώσεων που βοηθούν να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

Μια μελέτη διάρκειας 5 μηνών, στην οποία συμμετείχαν 101 γυναίκες, κατέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού λεμονιού σε συνδυασμό με περπάτημα σχετίστηκε με σημαντική μείωση της υπέρτασης, αποτέλεσμα που οι ερευνητές απέδωσαν στο κιτρικό οξύ και την περιεκτικότητα των λεμονιών σε φλαβονοειδή.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. (Ωστόσο, το γκρέιπφρουτ και ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσουν τα κοινά φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, οπότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε το συγκεκριμένο φρούτο στη διατροφή σας.)

2. Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Τα λιπαρά αυτά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας τα επίπεδα των ενώσεων που περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία.

3. Σέσκουλο

Το σέσκουλο είναι ένα φυλλώδες πράσινο που είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, όπως κάλιο και μαγνήσιο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σέσκουλο παρέχει 17% και 30% των ημερήσιων αναγκών σας σε κάλιο και μαγνήσιο, αντίστοιχα.

Σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, κάθε αύξηση του διατροφικού καλίου κατά 0,6 γραμμάρια ημερησίως -ποσότητα που περιέχεται σε ένα φλυτζάνι σέσκουλα, συνδέεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 1,0 mm Hg.

Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω διαφόρων μηχανισμών, μεταξύ άλλων, δρώντας ως φυσικός αναστολέας των διαύλων ασβεστίου, ο οποίος εμποδίζει την κίνηση του ασβεστίου στα κύτταρα της καρδιάς και των αρτηριών, επιτρέποντας στα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.