Αυτές οι τροφές ενισχύουν το μυαλό του παιδιού

Η διατροφή μας επηρεάζει όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και τις σκέψεις, τη συμπεριφορά, ακόμη και τη διάθεσή μας. Επομένως, το παιδί πρέπει να έχει μια καθημερινή διατροφή που τροφοδοτεί το σώμα και το μυαλό του με όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που θα το βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στις σχολικές υποχρεώσεις. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές φαίνεται να ενισχύουν το μυαλό των παιδιών.

Ποιες τροφές ενισχύουν το μυαλό του παιδιού;

Υδατάνθρακες

Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου, συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης και συμμετέχει στη διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης. Επομένως, η διατροφή του παιδιού πρέπει να περιέχει καλές πηγές υδατανθράκων (κυρίως σύνθετων αλλά και απλών), όπως μέλι, ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας βιταμινών του συμπλέγματος Β συμβάλλει στην προστασία από συγκεκριμένα νευρολογικά προβλήματα και στην ενίσχυση της μνήμης. Το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν βιταμίνες Β12, Β6 και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του παιδιού.

Φρούτα και λαχανικά

Τα αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται σε αυτές τις τροφές μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μάθησης αλλά και της μνήμης, καθυστερώντας τη γήρανση στον εγκέφαλο. Το παιδί πρέπει να τρώει κάθε ημέρα τουλάχιστον 2-3 φρούτα και μια μεγάλη σαλάτα.

Ψάρια και θαλασσινά

Είναι πλούσια στη βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και τη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο. Επίσης, ειδικά τα λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος) και τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία φαίνεται από μελέτες ότι ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης χαρίζουν ενέργεια στο παιδί και το τροφοδοτούν με πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.

Νερό

Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης. Επομένως το παιδί πρέπει καθημερινά να προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα υγρών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση νερού, φυσικών χυμών φρούτων και λαχανικών.