Αυτό είναι το φρούτο της… νιότης που πρέπει να τρώτε καθημερινά

Μια κούπα μύρτιλα, σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στην εμφάνιση όσο και στην υγεία σας, παρατείνοντας ακόμη και την διάρκεια ζωής σας.

Μπορεί να είναι μικρά στο μέγεθος αλλά έχουν υψίστη σημασία, καθώς θωρακίζουν ορισμένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου γίνονται όλο και πιο ευάλωτα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των μυρτίλων

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν διάφορες ασθένειες

Τα άγρια μύρτιλα συγκεντρώνουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ανά μερίδα από άλλα φρούτα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα δαμάσκηνα.

Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζονται με την αρθρίτιδα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Επιπλέον, μια μικρή μελέτη 63 ατόμων με οστεοαρθρίτιδα γόνατος διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν δύο μερίδες φρέσκα μύρτιλα του ενός φλιτζανιού για 16 εβδομάδες παρουσίασαν βελτίωση του πόνου, της δυσκαμψίας και είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες.

Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ισχυρό τονωτικό της μνήμης, της συγκέντρωσης αλλά και της οξύνοιας του εγκεφάλου θεωρούνται επίσης τα μύρτιλα, ως πλούσια πηγή πολυφαινολικών ενώσεων. Μια ανασκόπηση στο Brain, Behavior and Immunity συμπέρανε ότι τα μύρτιλα βελτίωσαν τη βραχυπρόθεσμη, τη μακροπρόθεσμη και τη χωρική μνήμη.

Συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου

Λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τα μύρτιλα βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, καθώς μόλις ένα φλιτζάνι περιέχει 3,6 γραμμάρια διαιτητικών ινών, καλύπτοντας το 14% περίπου των ημερήσιων αναγκών.

Ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς

Οι ανθοκυανίνες, η ένωση που είναι υπεύθυνη για το μπλε χρώμα των μύρτιλων, είναι ευρέως αναγνωρισμένες για το ρόλο τους στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες.

Προστατεύουν την υγεία των ματιών

Με την ηλικία αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος για οφθαλμικές παθήσεις, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η ξηροφθαλμία. Η λουτεΐνη και η βιταμίνη C, οι οποίες βρίσκονται στα μύρτιλα, είναι μεταξύ αυτών που θέλετε να έχετε στη διατροφή σας και προφυλάσσουν τα μάτια.