Αύξηση κρουσμάτων: Επιστρέφει η μάσκα παντού

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε σκέψεις τους ειδικούς, καθώς ήδη μέσα σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν περίπου 1.800 κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, με το 40% των ενηλίκων να είναι ανεμβολίαστοι, η επιδημία εξελίσσεται σε μια μεγάλη απειλή για τον συγκεκριμένο πληθυσμό της χώρας. Μάλιστα, τόνισε το αρνητικό αποτύπωμα της επιδημίας στους μη θωρακισμένους πολίτες και το προηγούμενο διάστημα που δεν κυκλοφορούσε με τέτοια ταχύτητα η μετάλλαξη Δέλτα: από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ από τον Απρίλιο και μετά το 99% ήταν ανεμβολίαστοι. 

Πλέγμα μέτρων για να ανακοπεί η επιδημία 

Οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ετοιμάζονται και πάλι να ξεδιπλώσουν πλέγμα μέτρων με στόχο να ανακόψουν την επιδημία και παράλληλα, δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές.

Προς αυτή την κατεύθυνση και για να αντιμετωπιστεί η αναβλητικότητα της καλοκαιρινής ραστώνης, το ευέλικτο πρόγραμμα προβλέπει τον εμβολιασμό και στον τόπο διακοπών μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, οπότε ο πολίτης καταχωρίζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα του προορισμού του θα μπορεί να πραγματοποιεί εκεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου του. 

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται σχεδόν βέβαιη ηπλήρης και ολική επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα και είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση που πίστευαν ότι οι πολίτες είχαν λαβει σωστά το μήνυμα για τη χρήση της μάσκας. 

Όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, από την ιχνηλάτηση προκύπτει πως το 32% των θετικών περιστατικών κορωνοιού των τελευταίων ημερών αναφέρει συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Την επιδημία σε αυτή τη φάση οδηγούν οι νέοι, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στα 27 έτη. Μάλιστα, κατά τόπους ο ηλικιακός μέσος όρος έχει πέσει ακόμη περαιτέρω, όπως στον νότιο τομέα Αττικής το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 χρόνων.

xartis6_7

Η κινητικότητα των νέων απειλεί τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους 

Επιπλέον, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει την ενεργοποίηση των ελέγχων-αρνητικό μοριακό έλεγχο προ 72 ωρών και αρνητικό rapid test προ 48ωρών- για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών με μέσα μαζικής μεταφοράς και στην ηπειρωτική χώρα, όπως ισχύει από την περασμένη Δευτέρα για τις μετακινήσεις στη νησιωτική χώρα. 

Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι έντονη στην Αττική, στην Κρήτη και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Οι μετακινήσεις των ατόμων νεότερης ηλικίας προς δημοφιλείς προορισμούς για διακοπές, συντηρούν ένα μεγάλο επιδημικό ρεύμα, με πυρήνα 20χρονους.

Στοχεύοντας στον έλεγχο της επιδημίας και στον περιορισμό της εξάπλωσής της στην ηπειρωτική χώρα οι ειδικοί έχουν συζητήσει την ενεργοποίηση των ελέγχων προκειμένου να μετακινούνται ανεμβολίαστοι πολίτες και στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Συμφωνούν ότι το μέτρο θα είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα στη συρρίκνωση της επιδημίας στην επικράτεια, αλλά ότι ταυτόχρονα πρόκειται και για ένα σκληρό απο οικονομικής άποψης μέτρο, καθώς συνεπάγεται σημαντική δαπάνη για τους ανεμβολίαστους πολίτες. 

Αν και η αυξημένη διασπορά του ιού δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στην κατάσταση του συστήματος υγείας όπου η αποσυμπίεση συνεχίζεται σταθερά (168 διασωληνωμένοι, 48 νέες εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19, 8 νέοι θάνατοι), ο προβληματισμός για τις επόμενες εβδομάδες δεν επικεντρώνεται μόνο στους νέους ηλικιακά φορείς του ιού που κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν αλλά στους ηλικιωμένους του περιβάλλοντός τους. “Προστατέψτε τους γονείς και ηλικιωμένους συγγενείς σας που δεν έχουν εμβολιαστεί”, ήταν η έκκληση χθες του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας προς τους νεότερους, υπενθυμίζοντας πως το ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι βασίζεται κυρίως σε αυτούς και στην τήρηση από πλευράς τους των μέτρων προστασίας όπως η κοινωνική απόσταση, η τακτική διενέργεια self test –όλοι οι ανεμβολίαστοι 18-30 ετών δικαιούνται 4 δωρεάν τεστ για τον Ιούλιο- και κυρίως ο εμβολιασμός.