Α. Γεωργιάδης: «Δεν ισχύει ο περιορισμός των δύο ωρών στο SMS για τα κέντρα περιποίησης»

«Αν δούμε φαινόμενα συνωστισμού, θα τα κλείνουμε. Θα παρεμβαίνουμε προληπτικά»

Για την επαναλειτουργία της αγοράς με το άνοιγμα των καταστημάτων από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, μίλησε πριν από λίγο στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας για ποιες υπηρεσίες θα ισχύσει ο περιορισμός των 2 ωρών.

Συγκεκριμένα, ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών για τα SMS ισχύει μόνο για το λιανεμπόριο και δεν αφορά στα κομμωτήρια ή τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν με ραντεβού.  «Όταν έχεις στείλει το μήνυμα 2 για ψώνια, μπαίνεις σε όποιο κατάστημα θέλεις, αρκεί να έχει χώρο. Κάθε κατάστημα, με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε, θα πρέπει να έχει αναρτήσει στην είσοδο σε εμφανές σημείο τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να έχουν μέσα με βάση τα τετραγωνικά τους». Το παραπάνω πλαίσιο όπως είπε, θα διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών αρχών, αλλά και τους ίδιους τους πελάτες.

Όπως επισήμανε «εμείς δε φοβόμαστε για διασπορά του ιού εντός των καταστημάτων. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις θα τηρήσουν τα μέτρα. Η ανησυχία μας είναι να μη υπάρξει συνωστισμός έξω από τα καταστήματα. Για αυτό τον λόγο διευρύναμε και το ωράριο και βάλαμε και την Κυριακή, για να διαμοιράσουμε τον κόσμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό εύρος. Αν δούμε φαινόμενα συνωστισμού, θα τα κλείνουμε. Θα παρεμβαίνουμε προληπτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι την άλλη εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ αποκάλυψε ότι στη χθεσινή του πρόταση προς την Επιτροπή περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών.

«Το εισηγήθηκαν γιατί πολλοί συμπολίτες μας εξοφλούν λογαριασμούς στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και τώρα που είναι κλειστά πηγαίνουν στις τράπεζες. Άρα, η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό και την πίεση στις τράπεζες. Ωστόσο, η Επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Υπουργός αναφορικά με τα γυμναστήρια, εκτίμησε πως  είναι δύσκολο να ανοίξουν, ενώ αποκάλυψε πως σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι σχολές οδηγών.

Τέλος, αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν τα καταστήματα, κατά σύσταση των ειδικών, για μεγαλύτερη ασφάλεια. «Θα κρατήσω δύο αιτήματα των ειδικών και θα ζητήσω από τους εμπορικούς συλλόγους να τηρηθούν. Το ένα είναι όσα καταστήματα μπορούν να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα απολύμανσης του αέρα και το δεύτερο αν μπορούν οι επιχειρήσεις, ειδικά τις πρώτες μέρες λειτουργίας, να κάνουν στο προσωπικό τους rapid test».