Βασίλης Κικίλιας: Εισήγηση για ολικό lockdown τύπου Μαρτίου αν συνεχιστούν να αυξάνονται τα κρούσματα

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στο OPEN για την πορεία της πανδημίας και τα νέα δεδομένα, καθώς ανέφερε πως θα εισηγηθεί σύντομο σκληρό lockdown «τύπου Μαρτίου» στην Αττική, ανάλογα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε πως η πληρότητα στις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική ανέρχεται πλέον στο 71%.

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ στις 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7/2, 245 και στις 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε αύξηση 11% των κρουσμάτων στις ηλικίες 0-9. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού», τόνισε.

Ο υπουργός υγείας δήλωσε πως εάν και τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η η εισήγησή του θα είναι ένα«σύντομο, ολικό lockdown» όμοιο με αυτό του Μαρτίου.

Σημείωσε πως ο ένας μετά το άλλο δήμο στην Αττική παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε σχετικά με το τι έφταιξε που φτάσαμε σε νέα αύξηση των κρουσμάτων, σημείωσε ότι «δεν έφταιξε τίποτα, η κινητικότητα είναι προφανές ότι αυξάνει και τη μετάδοση του ιού».

Τέλος, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως χρειάζεται μία τελευταία προσπάθεια και αξίζει να την κάνουμε όλοι μαζί.