Βασίλης Κικίλιας: Εμβόλια Pfizer και στα νησιά

Το σχέδιο της «Γαλάζιας Ελευθερίας» προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ωστόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την αποστολή και εμβολίων mRNA της Pfizer στα νησιά προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση εμβολιασμού «Γαλάζια Ελευθερία».

«Σπρώχνουμε πολύ το κομμάτι της Γαλάζιας Ελευθερίας και στέλνουμε και εμβόλια Pfizer στα νησιά έτσι ώστε να τονώσουμε την επιχείρηση αυτή» είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε για παράδειγμα σε Αίγινα Νάξο Κέρκυρα Πάρο Χίο Κω Σύρο Θάσο Λευκάδα κ.α.

Όσον αφορά τη συζήτηση για τα προνόμια είπε ότι θα γίνουν αφού ανοίξουν όλα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες εξηγώντας ότι πρόκειται για επιβράβευση και διευκόλυνση αυτών που έχουν εμβολιαστεί.

Ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για ανοσία μέσα στο καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών ξεπεράσαμε το 70% των εμβολιασμένων.

«Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά ακόμα και αυτές οι ηλικίες ανεβαίνουν. Είμαστε καλύτερα από τον στόχο στην επιχείρηση “Ελευθερία”» πρόσθεσε ο υπουργος Υγείας.

Εξήγγειλε, δε, ότι την επόμενη εβδομάδαθα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια των πολιτών ηλικίας 18-24.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος κορονοϊού αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε καθησυχαστικόςλέγοντας ότι «η κοινωνία θα σπρώξει τους ανθρώπους που είναι πιο διστακτικοί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι μελετώνταιοι πρωτοβουλίες που θα πάρει η πολιτεία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στα παιδιά και απάντησε ότι «δεν προτρέχουμε» παραπέμποντας στις αποφάσεις του ΕΜΑ.

Την ίδια απάντηση έδωσε ο κ. Κικίλιας και για το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσηςαναφέροντας ότι «οι ειδικοί μιλούν για 9-12 μήνες, είμαστε έτοιμοι ως μηχανισμός αλλά δεν προτρέχουμε».