Βασιλακόπουλος για ευλογιά των πιθήκων: «Μεταδίδεται μόνο όταν έχουμε συμπτώματα»

Για το ενδεχόμενο εμφάνισης και άλλων ασθενειών σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλους.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει πανδημία, ούτε επιδημία που μπορεί να επηρεάσει τις ζωές μας στο παραμικρό» δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τόνισε πως είναι σημαντικό πως η μεταδοτικότητα του ιού είναι μικρή και επισήμανε πως η νόσος μεταδίδεται μόνο όταν έχουμε συμπτώματα.

«Επομένως είναι εύκολο να εντοπίσουμε τα κρούσματα, να βρούμε τις στενές επαφές τους και να το περιορίσουμε» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Γιατί δεν υπάρχουν μεταλλάξεις 

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η εν λόγω νόσος είναι ιός DNA, που σημαίνει πως όταν φτιάχνουν αντίγραφα του εαυτού τους, όταν πολλαπλασιάζονται, έχουν καλούς επιδιορθωτικούς μηχανισμούς και δεν παθαίνουν μεταλλάξεις.

«Είναι καλό που ο κόσμος έχει αποκτήσει γρήγορα αντανακλαστικά για τα υγειονομικά ζητήματα μετά τον κορονοϊό. Όμως δεν πρέπει να πανικοβάλλεται» επισήμανε.

Αναφορικά με τα κρούσματα λέπρας στη χώρα μας, ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός δηλώνοντας πως δεν πρόκειται «να γεμίσουμε ούτε λέπρα, ούτε ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα».