Βασιλακόπουλος: «Μας βοηθάνε στην ψυχολογία η άρση μέτρων – Να συνηθίσουμε να φοράμε μάσκες»

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην κυκλοφορία του κορωνοϊού, με την επιδημιολογική επιβάρυνση  να επηρεάζει τις νεαρότερες ηλικιακες ομάδες του πληθυσμού.

Υπό αυτό το πρίσμα, δόθηκε από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων το πράσινο φως για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων με την πληρότητα των θεατών στα γήπεδα να αυξάεται από το 10% στο 50%, ενώ επιστρέφουν επίσης οι σχολικές εκδρομές και επιτρέπεται η όρθια διασκέδαση.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος λέγοντας σχετικά με τα μέτρα που χαλάρωσαν πως:  «Πλέον δεν έμειναν και πολλοί περιορισμοί. Η πλήρης απελευθέρωση ψυχολογικά μας βοηθάει. Αυτό που έγινε δεν είναι επικίνδυνο, δε θα αλλάξει τρομερά την επιδημιολογική εικόνα, γιατί κατ’ ουσίαν συνέβαινε το ίδιο πράγμα στην εστίαση με τους όρθιους. Αυτό που έμεινε, και πρέπει να μας μείνει σαν καλή συνήθεια, είναι οι μάσκες, όπου υπάρχει συνωστισμός ή στα ΜΜΜ, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για λόγους υγείας», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφερόμενος στις παρελάσεις για τις Απόκριες οι οποίες δε θα πραγματοποιηθούν, ο ίδιος είπε γελώντας ότι «Τις παρελάσεις μπορούμε να τις μετονομάσουμε σε διαδηλώσεις και να γίνουν και αυτές. Το να λέμε ότι μόνο η παρέλαση θα προκαλέσει πρόβλημα, είναι μια υπερβολή».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εμβολιασμό και τα τεστ για τον κορωνοϊό ως κάτι που δύσκολα θα φύγει από τη ζωή μας«Δε γίνεται να ζούμε συνέχεια με περιορισμούς. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, και εμείς που τους προτείνουμε δεν αντέχουμε άλλο. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογικά. Για να γίνει αυτό υπάρχουν δύο δρόμοι, παράλληλοι: Εμβολιασμός και testing», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Δε χρειάζεται 4η δόση, παρά μόνο για τους ανοσοκατασταλμένους»

«Η 3η δόση μας καλύπτει τουλάχιστον για ένα τετράμηνο σε πολύ υψηλό ποσοστό. Με εξαίρεση τους ανοσοκατασταλμένους δε χρειάζεται 4η δόση. Περιμένουμε την Άνοιξη να εγκριθούν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, έτσι ώστε την αναμνηστική δόση που θα κάνουμε να είναι με ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σε όλες τις αλλαγές που έχει κάνει ο ιός και να κρατάει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο ίδιος σχετικά με την 4η δόση.

«Τον Ιούνιο πάμε σε παγκόσμια αποκλιμάκωση της πανδημίας»

«Θα υπάρξει μελέτη που θα λέει πόσο χρονικό διάστημα μετά την 3η δόση είναι η βέλτιστη χρονική περίοδος για να γίνει η αναμνηστική δόση. Εξαρτάται που ζει ο καθένας. Μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν εμβόλια για να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να βγουν νέα στελέχη του ιού, οπότε πάμε σε αποκλιμάκωση της πανδημίας παγκόσμια».