«Βόμβα» Μανωλόπουλου για 60.000 κρούσματα σήμερα ή αύριο

Ακόμη και τις 60.000 μπορεί να φτάσουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας σήμερα ή αύριο σύμφωνα με τον καθηγητή φαρμακολογίας Ευάγγελο Μανωλόπουλο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής ανέφερε πως αναμένει αποκλιμάκωση από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ χαρακτήρισε θετικό τον εντοπισμό 15.000 κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των self test καθώς θα αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού. 

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος μίλησε όμως και για τα δύο φάρμακα που αναμένει το επομενο διάστημα η Ελλάδα:

Παρότι το φάρμακο της Merk θα είναι άμεσα διαθέσιμο, ο καθηγητής επισήμανε πως είναι αυτό «που μας ενθουσιάζει λιγότερο γιατί η αποτελεσματικότητά του είναι μεν θετική αλλά μόνο γύρω στο 30%».

Πρόσθεσε ότι πραγματικά εντυπωσιακή, στο 90% είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer που αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο.

Η λήψη του φαρμάκου αυτού γίνεται από το στόμα με την εκδήλωση συμπτωμάτων και οι 9 στους 10 γλιτώνουν τη σοβαρή νόσηση που οδηγεί στο νοσοκομείο.

Προς εξαπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα

Από την πλευρά του,  ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, σημείσε πως συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αλλά με σαφώς μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Όπως είπε, μάλιστα, από τις μετρήσεις της 16ης Φεβρουαρίου το ιικό φορτίο έχει πενταπλασιαστεί και οδεύει προς εξαπλασιασμό.

Την 1η Ιανουαρίου η Όμικρον αποτελούσε το 87% των κρουσμάτων και το υπόλοιπο αφορούσε την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη «σίγουρα βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της Όμικρον».

Ο καθηγητής προειδοποίησε, τέλος, ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση των δεικτών της πανδημίας, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγαλύτερος λόγω και των αυξημένων τεστ.