Γερμανία: Μια ανάσα από το lockdown – «Ιπτάμενες ΜΕΘ» για τη μεταφορά ασθενών

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού τις «ιπτάμενες ΜΕΘ», ώστε να μεταφέρει ασθενείς με covid-19 που νοσούν βαριά σε άλλα τμήματα της χώρας. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εξήγησε πως η κατάσταση στη Γερμανία είναι δραματική, κάνοντας λόγο για άμεση και δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών.

Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία θα μεταφέρει βαριά νοσούντες από κορονοϊό σε άλλα τμήματα της Γερμανίας με στόχο να αποφορτίσει τα νοσοκομεία που δέχονται τεράστια πίεση, την ώρα που η χώρα κατέγραψε την Παρασκευή (26.11.2021) νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που ξεπερνούν τα 76.000.

Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, τόνισε πως «η κατάσταση είναι πολύ δραματική όπως ποτέ άλλοτε σε αυτήν την πανδημία» και σημείωσε, σε συνέντευξη Τύπου, πως «όσο πιο δυνατά τραβήξουμε το χειρόφρενο, τόσο το καλύτερο» εννοώντας πως θα πρέπει να υπάρξει δραματική μείωση των κοινωνικών επαφών.

Οι ιπτάμενες ΜΕΘ

Η Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει αεροπλάνα ειδικά εξοπλισμένα με έως και έξι κλίνες ΜΕΘ. Την Πέμπτη η Γερμανία ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 εν μέσω προειδοποιήσεων από τα νοσοκομεία, κυρίως στα νότια και ανατολικά της χώρας, ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας τους είναι πλήρεις.

Αργότερα σήμερα η γερμανική Πολεμική Αεροπορία θα μεταφέρει ασθενείς που νοσούν βαριά από COVID-19 από την νότια πόλη Μέμινγκεν στο Μένστερ, κοντά στο Όσναμπρεκ στα βόρεια, για να αποσυμφορηθούν οι κλινικές στα νότια τμήματα της χώρας, είπε μια πηγή ασφαλείας στο Reuters.

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Το Βερολίνο θα κηρύξει επίσης τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, μετά τον εντοπισμό εκεί μιας νέας παραλλαγής της Covid-19. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Υγείας.

Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Η παραλλαγή – η B.1.1.529 – έχει «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή θα μπορούσαν να την βοηθούν να διαφεύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν περισσότερο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Δεν έχει εντοπιστεί στην Γερμανία

Η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη Γερμανία ή στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ και πρόσθεσε ότι κάποιες μεταλλάξεις που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή προκαλούν έντονη ανησυχία.

«Υπάρχουν άλλες μεταλλάξεις (που προέρχονται από τη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική) των οποίων η βιολογική σύσταση είναι ασαφής. Στην πραγματικότητα ανησυχούμε πολύ», είπε σε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ.

«Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω να έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη ή στη Γερμανία αυτή η παραλλαγή», είπε ο ίδιος.