Γιατί δεν αρκούν μόνο τα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Τι χρειάζεται

Νέα μελέτη από την Επιτροπή COVID-19 του Lancet, που ασχολείται με τη δημόσια υγεία, έδωσε στην δημοσιότητα όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τα εμβόλια δεν επαρκούν για την καταπολέμηση της πανδημίας, λόγω των πολλών μεταλλαγμένων στελεχών που υπάρχουν στον πλανήτη αυτή την περίοδο.

Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο τα εμβόλια αποτελούσαν την εγγύηση της ανθρωπότητας για την οριστική έξοδο από την πανδημία της COVID-19. Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα η ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού έχει θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού. 

Μέλη της ειδικής ομάδας της Επιτροπής COVID-19 του Lancet για τη δημόσια υγεία, ζήτησαν πρόσφατα επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των νέων στελεχών. Αυτές οι νέες μεταλλάξεις σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στα εμβόλια για την παροχή προστασίας, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε ισχυρά μέτρα δημόσιας υγείας για να μειώσουμε τον κίνδυνο από αυτές τις παραλλαγές. Ταυτόχρονα, πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού σε όλες τις χώρες με δίκαιο τρόπο.

Μαζί, αυτές οι στρατηγικές θα προσφέρουν «μέγιστη καταστολή» του ιού.

Οι 3 πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις σήμερα

Γενετικές μεταλλάξεις ιών όπως του SARS-CoV-2 εμφανίζονται συχνά, αλλά ορισμένα στελέχη αναφέρονται ως «μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος», επειδή μπορούν να μολύνουν άτομα που είχαν προηγούμενη λοίμωξη ή εμβολιασμό ή είναι πιο μεταδοτικά ή μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρή ασθένεια.

Υπάρχουν επί του παρόντος τουλάχιστον τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που προκαλούν ανησυχία:

  • B.1.351, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Δεκέμβριο του 2020
  • B.1.1.7, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2020
  • P.1, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία μεταξύ ταξιδιωτών από τη Βραζιλία τον Ιανουάριο του 2021.

Παρόμοιες μεταλλάξεις προκύπτουν σε διάφορες χώρες ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε καν οι συνοριακοί έλεγχοι και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού δεν μπορούν απαραίτητα να προστατεύσουν τις χώρες από εγχώριες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών ανησυχίας, όπου υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα.

Εάν υπάρχουν υψηλά επίπεδα μετάδοσης και, ως εκ τούτου, εκτεταμένη αναπαραγωγή του SARS-CoV-2, οπουδήποτε στον κόσμο, αναπόφευκτα θα προκύψουν περισσότερες μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος και θα κυριαρχήσουν τα πιο μολυσματικά στελέχη. Με τη διεθνή κινητικότητα, αυτά τα στελέχη θα εξαπλωθούν.

Ο αντίκτυπος των νέων στελεχών στα εμβόλια

Η εμπειρία της Νότιας Αφρικής δείχνει ότι η προηγούμενη μόλυνση με SARS-CoV-2 προσφέρει μόνο μερική προστασία από την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη (B.1.351) και είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική από τις προϋπάρχουσες παραλλαγές. Το στέλεχος B.1.351 έχει ήδη εντοπιστεί σε τουλάχιστον 48 χώρες από τον Μάρτιο του 2021.

Ο αντίκτυπος των νέων στελεχών στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι ακόμη σαφής. Πρόσφατα πραγματικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι τόσο τα εμβόλια της Pfizer όσο και AstraZeneca παρέχουν σημαντική προστασία από σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία από την βρετανική μετάλλαξη B.1.1.7.

Από την άλλη, η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη B. 1. 351 φαίνεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι ήπιας έως μέτριας ασθένειας. Δεν έχουμε ακόμη σαφείς αποδείξεις σχετικά με το κατά πόσον μειώνει επίσης την αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών ασθενειών.

Για τους λόγους αυτούς, η μείωση της μετάδοσης της κοινότητας είναι ζωτικής σημασίας. Καμία δράση δεν επαρκεί για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. πρέπει να διατηρήσουμε ισχυρά μέτρα δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με προγράμματα εμβολιασμού σε κάθε χώρα.

Γιατί χρειαζόμαστε μέγιστη καταστολή

Κάθε φορά που αναπαράγεται ο ιός, υπάρχει μια ευκαιρία για μια μετάλλαξη να συμβεί. Και όπως βλέπουμε ήδη σε όλο τον κόσμο, ορισμένες από τις προκύπτουσες παραλλαγές κινδυνεύουν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ειδική ομάδα της Επιτροπής COVID-19 του Lancet για τη δημόσια υγεία ζήτησε μια παγκόσμια στρατηγική «μέγιστης καταστολής».

Οι ηγέτες της δημόσιας υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε προσπάθειες που καταστέλλουν μέγιστα τα ποσοστά ιογενών λοιμώξεων, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της εμφάνισης μεταλλάξεων που μπορούν να γίνουν πιο μεταδοτικά ή πιο θανατηφόρα.

Η άμεση ανάπτυξη εμβολίων από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να επιτευχθεί αυτό. Τα συνεχιζόμενα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως οι μάσκες προσώπου και οι αποστάσεις , θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Ο αερισμός των εσωτερικών χώρων είναι σημαντικός, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανθρώπων, μερικοί από τους οποίους θα χρειαστούν προσαρμογές στα κτίρια. 

Τέλος η καθολική πρόσβαση στα εμβόλια είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να σταματήσει να κυκλοφορεί ο ιός οπουδήποτε στον πλανήτη.