«Γκάζι» στους εμβολιασμούς με 1.800 κέντρα

Με 1.800 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, και από τις επόμενες μέρες να λειτουργούν 1.517 εντός του ΕΣΥ, καθώς και θα προστεθούν 300 κέντρα εμβολιασμού σε ιδιωτικές δομές υγείας– και με τις παραδόσεις των δόσεων να συνεχίζονται ομαλά με βάση τα χρονοδιαγράμματα, η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» κερδίζει εδάφη έναντι του «αόρατου» εχθρού, του κορωνοϊού. Η πρόσβαση των πολιτών ηλικίας 30-44 χρόνων σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και το επόμενο 15νθήμερο και ο καθολικός εμβολιασμός στη νησιωτική χώρα θεωρείται ότι θα επιταχύνουν θεαματικά τη θωράκιση του πληθυσμού.

Ήδη έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή μερικώς περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες. Μέχρι του τέλους Μαϊου το 20% του πληθυσμού θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, έχοντας συνεπώς πλήρη ανοσία, ενώ ποσοστό 34% θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Συνολικά εκτιμάται ότι θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί.

Παράλληλα, η «κατάργηση» της εμβολιαστικής γραμμής για χορήγηση αποκλειστικά του σκευάσματος της AstraZeneca και η ελεύθερη πρόσβαση και στα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια για τα άτομα ηλικίας 40-44 χρόνων από την προσεχή Παρασκευή επαναχαράσσει ουσιαστικά την «Ελευθερία», ενώ ανοίγει τον δρόμο και για τους νεότερους.

Μετά την ηλικιακή αυτή ομάδα, θα ακολουθήσει η ομάδα 35-39 χρόνων και στη συνέχεια εκείνη των 30-34 χρόνων.Υπενθυμίζεται ότι για τα άτομα αυτών των ηλικιακών ομάδων είχε ανοίξει από τη Μεγάλη εβδομάδα το κανάλι προγραμματισμού ραντεβού και εμβολιασμού με την αντίστροφη σειρά, από τα 30 έτη και προς τα πάνω, μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, με την ανταπόκριση στον προγραμματισμό ραντεβού να κυμαίνεται όμως σε μέτρια έως χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι από τις 1.221.400 δόσεις AstraZeneca που έχει παραλάβει η Ελλάδα, έχουν χορηγηθεί περίπου 786.832, δηλαδή το 65% των εμβολίων, τόσο στην ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων, όσο και στις ομάδες 30-44 χρόνων. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια μέσα στο επόμενο 10ήμερο για τους περίπου 2,2 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30-44 χρόνων αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς θεωρείται βέβαιον ότι τα άτομα αυτών των ομάδων θα σπεύσουν άμεσα για ραντεβού έχοντας πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεων εμβολίων και επιπλέον άλλες 566.000 δόσεις που κατανέμονται σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα. Η Moderna θα παραδώσει 308.000 δόσεις και η AstraZeneca 348.000 δόσεις στο τέλος του μήνα – η τελευταία θα παραδώσει 450.000 δόσεις εμβολίου τον Ιούνιο. Τέλος, η Johnson&Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου.

Με τον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό των κατοίκων της νησιωτικής χώρας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με το δίκτυο των επαγγελματιών υγείας του ΕΣΥ αλλά και ιδιωτών και εθελοντών να ενισχύεται διαρκώς, συνεχίζεται η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία».

«Ο εμβολιασμός στα νησιά θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, με όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών να έχουν πρόσβαση» υπενθύμισε ο κ. Θεμιστοκλέους και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες των νησιών – κατοίκους, διαμένοντες, εποχικούς εργαζόμενους- που εντάσσονται στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» να εγγραφούν στις σχετικές λίστες που καταρτίζονται από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές κάθε περιοχής. Ανέφερε μάλιστα το νησί, που έκοψε χθες το νήμα των εμβολιασμών, με ποσοστό 99% των κατοίκων του να έχουν θωρακιστεί για τον κορωνοϊό. Πρόκειται για το νησί Κάστος στο Ιόνιο πέλαγος.

Με βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού «πρωτιές» καταγράφουν ήδη τα νησιά Σαλαμίνα, Κως, Πάρος, Ρόδος, Μύκονος, Νάξος, Χίος, Αίγινα, Σαντορίνη και Κέρκυρα,όπου καλύφθηκε το 100% των διαθέσιμων ραντεβού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πάνω από το 80% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο. Ωστόσο, χαμηλή χαρακτήρισε τη συμμετοχή στον προγραμματισμό ραντεβού ο γενικός γραμματέας στα νησιά Ζάκυνθος Κεφαλονιά, Λέσβος, Λήμνος και Σάμος.

Στα νησιά αυτά θα ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων από τις τοπικές δημόσιες μονάδες υγείας, με δημιουργία «ομάδων κρούσης», από την ηπειρωτική χώρα που θα πηγαίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένο νησί, έτσι ώστε να ενισχύσουν τους εμβολιασμούς, με τη βοήθεια εθελοντών από τη «Σύμπλευση», από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και από τις κινητές ομάδες της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», που αποτελούν αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εμβολιαστικού δικτύου θα λειτουργήσει εμβολιαστικός σταθμός αυξημένης δυναμικότητας στη Ρόδο από τις 25 Μαΐου όπως στην Κέρκυρα από τις 31 Μαΐου.