Γκίκας Μαγιορκίνης: Γιατί δε θα γίνει lockdown στην Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χώρα που να έχει πιεστεί εξαιτίας της Όμικρον, το παρακολουθούμε. Εμείς σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε περισσότερα μέτρα τα οποία λειτουργούν και για την Όμικρον, όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες. Το πραγματικό νούμερο για το πόσο καλύπτουν οι 2 δόσεις εμβολίου είναι τουλάχιστον 70%, ενώ το ποσοστό αυτό, για την μετάλλαξη «Όμικρον» ίσως να πέφτει κατά 30%.

«Είμαστε μπροστά στην τρίτη δόση, θεωρούμε ότι έχουμε χρόνο ακόμα, να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Ε΄΄αν δε δούμε το σύστημα υγείας να πιέζεται, δε θα δούμε νέα μέτρα. «Υπάρχει χρόνος αντανακλαστικών. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ούτε το 1/10 από τα μέτρα που έχουμε εμείς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, διευκρίνισε στο ΣΚΑΪ ότι μέτρα κατά του κορονοϊού δεν αποκλείονται, απλώς τώρα «είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο. Το 2022 θα είναι πιο διαχειρίσιμη η επιδημία και σύντομα θα έχουμε και φάρμακο».

Ηλίας Μόσιαλος: Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα 

«Είναι θέμα χρόνου είναι να επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη η μετάλλαξη Όμικρον, θα πρέπει να είναι και η Ελλάδα προετοιμασμένη για την επικράτηση της τις επόμενες εβδομάδες» σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο που μίλησε το βράδυ της Κυριακής στον ΑLPHA.

Όπως είπε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), είναι δεδομένο ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού μεταδίδεται πιο γρήγορα, αλλά σχετικά με τα συμπτώματα το… τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Ο κ. Μόσιαλος επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται πως πολύ περισσότεροι θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Όμικρον, ακόμα και κάποιοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, αλλά θα την περάσουν ήπια.

Όπως εξήγησε, «στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών και μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών. Στη χώρα μας πεθαίνουν αρκετοί άνθρωποι από τη Δέλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα.

«Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν ενισχυμένες μάσκες και στους κλειστούς χώρους να γίνεται καλός εξαερισμός», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.