Γλαύκωμα: Το αγαπημένο ρόφημα που μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο

Σε ποιες περιπτώσεις η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης εγκυμονεί κινδύνους για την οφθαλμική υγεία;

Η καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο γλαυκώματος κατά τουλάχιστον τρεις φορές για τους ανθρώπους με γενετική προδιάθεση σε υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση, σύμφωνα με διεθνή, πολυκεντρική μελέτη.

Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής Icahn του Νοσοκομείου Mount Sinai είναι η πρώτη που δείχνει μια διατροφική-γενετική αλληλεπίδραση στο γλαύκωμα και τα αποτελέσματά της, που δημοσιεύθηκαν στο Opthalmology, υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης.

Η μελέτη εξετάζει την επίδραση της πρόσληψης καφεΐνης στο γλαύκωμα και την ενδοφθάλμια πίεση. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση αποτελεί αναπόσπαστο παράγοντα κινδύνου για το γλαύκωμα, παρόλο που υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνεισφέρουν στην πάθηση, με τους ασθενείς συνήθως να βιώνουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα, μέχρι τη στιγμή που εξελίσσεται τόσο ώστε χάνουν τελικά την όρασή τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν πρώτα τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη καφεΐνης, την ενδοφθάλμια πίεση και το γλαύκωμα, πραγματοποιώντας μια πολυπαραγοντική ανάλυση. Στη συνέχεια αξιολόγησαν αν η προσαρμογή σε γενετικά δεδομένα τροποποιούσε τις σχέσεις αυτές, έβαλαν σε κάθε συμμετέχοντα μια βαθμολογία γενετικού κινδύνου για ενδοφθάλμια πίεση και πραγματοποίησαν αναλύσεις αλληλεπίδρασης.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση ή γλαύκωμα γενικά, όμως ανάμεσα στους συμμετέχοντες με την ισχυρότερη γενετική προδιάθεση για αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης σχετιζόταν με υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση και υψηλότερη επικράτηση του γλαυκώματος. Πιο συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης καθημερινά -περισσότερα από 480 ml που αντιστοιχούν σε περίπου τέσσερις κούπες καφέ– είχαν κατά 0,35 mmHg υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση. Επιπλέον, όσοι ανήκαν στην κατηγορία της υψηλότερης βαθμολογίας γενετικού κινδύνου και κατανάλωναν περισσότερα από 321 ml καφεΐνης ημερησίως -σχεδόν τρεις καφέδες- είχαν 3,9 φορές υψηλότερη επικράτηση του γλαυκώματος όταν συγκρίνονταν με εκείνους που έπιναν λίγο ή καθόλου καφέ και αυτούς που βρίσκονταν στην ομάδα χαμηλότερου γενετικού κινδύνου.