Γώγος- Lockdown: «Αν δούμε επιδείνωση δεδομένων θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για γενικό lockdown, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ανακοινώσεις της ερχόμενης Παρασκευής, ο καθηγητής απάντησε «το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε αλλά αν δούμε ότι υπάρχει επιδείνωση φυσικά θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα».

Στην συνέχεια πρόσθεσε ο κ. Γώγος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας «πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και υπεύθυνοι. Στη νόσο αυτή δεν μπορεί να εκλείψει κανένα ενδεχόμενο παρέμβασης είτε αυτό αφορά ολικό lockdown είτε αυτό αφορά άλλα μέτρα».

«Είμαστε και σε μια δύσκολη φάση. Βλέπετε τι γίνεται στον κόσμο. Η πιθανότητα να υπάρξει μια μαζική παρέμβαση είναι ορατή» συμπλήρωσε ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις μεταλλάξεις ο κ. Γώγος δήλωσε ότι «περιμέναμε μεταλλάξεις αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν λιγότερες» προσθέτοντας ότι «δεν είναι σίγουρο αν και ποια μετάλλαξη θα επικρατήσει. Στη Βρετανία π.χ. επιμένει ο αρχικός ιός».

Ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «υπάρχουν δεδομένα για τον νοτιοαφρικανικό ιό ότι τα αντισώματα σε αρρώστους στη χώρα που υπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις δεν μπορούσαν σε ένα 50% να απενεργοποιήσουν το στέλεχος αυτό» και γι’ αυτό, όπως είπε, «τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε πρέπει να είναι ίδια: τα μέτρα προστασίας, αυξημένα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, οι εμβολιασμοί κτλ».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τις μεταλλάξεις ο Χαραλάμπος Γώγος απάντησε ότι «είναι κατάλληλα τα εμβόλια που έχουμε. Όταν λέμε δεν καλύπτουν τις μεταλλάξεις εννοούμε ότι ελαττώνεται η αποτελεσματικότητά τους».