Δεν ακούν τους εργαζόμενους στο ΑΧΕΠΑ. Οι απαντήσεις της διοίκησης

Έλλειψη προσωπικού, στελέχωση των μονάδων Covid-19 από μη έμπειρο προσωπικό και ανακαίνιση κλινικών και ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ.

Αναληθείς χαρακτηρίζει η Διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (πρόεδρος του ΔΣ ο κ. Παναγιώτης Παντελιάδης) τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί με συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.

Στις καταγγελίες του Σωματείου “περί ελλείψεων προσωπικού (περίπου 35% στην νοσηλευτική υπηρεσία, περίπου 40% στην ιατρική υπηρεσία, 45% στην διοικητική υπηρεσία, 80% στην τεχνική υπηρεσία και 20% στο παραϊατρικό προσωπικό”, η διοίκηση του Νοσοκομείου απαντά ότι “μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί και αναλάβει υπηρεσία στο ΑΧΕΠΑ 110 υπάλληλοι Λοιπού Προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ διάρκειας δύο ετών, (Νοσηλευτικό – Διοικητικό – Βοηθητικό και Παραϊατρικό) καθώς και ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ιατροί για τη στελέχωση της ΜΕΘΑ και της Α΄ Παθολογικής κλινικής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ (Κλινική COVID)”.

Επίσης η διοίκηση του Νοσοκομείου χαρακτηρίζει αναληθή την καταγγελία του Σωματείου ότι οι μονάδες COVID-19 στελεχώνονται από μη έμπειρο προσωπικό. «Η πραγματικότητα είναι ότι το νεοπροσληφθέν προσωπικό (επικουρικοί και συμβασιούχοι) στελεχώνουν το σύνολο των Κλινικών και Τμημάτων του Νοσοκομείου. Από την αρχή της πανδημίας προσωπικό, το οποίο διαθέτει προηγούμενη πολυετή εμπειρία εργασίας σε ΜΕΘ, έχει μετακινηθεί προσωρινά από άλλες Κλινικές του Νοσοκομείου με σκοπό τη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ΜΕΘΑ. Επιπρόσθετα στο Νοσοκομείου βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εξειδίκευσης προσωπικού σε ΜΕΘ και ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) 18μηνης διάρκειας, το οποίο παρακολουθούν 24 νοσηλευτές με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ» σημειώνει η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ.

Το Σωματείο μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι εν μέσω πανδημίας γίνονται ανακαινίσεις κλινικών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς χωρίς Covid-19. Η απάντηση της Διοίκησης είναι ότι: «Οι ανακαινίσεις Κλινικών και Μονάδων αποτελούν γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 10 σε 26. Επιπρόσθετα αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η ανακαίνιση της μιας εκ των δυο χειρουργικών κλινικών μέσω δωρεάς συνολικού ποσού 850.000 ευρώ, (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), η οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών στις 31.12.2020 και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άλλων έξι (6) κλινών ΜΕΘ και σαράντα οκτώ (48) κλινών πλήρως εξοπλισμένων προς εξυπηρέτηση των αναγκών νοσηλείας των ασθενών συνανθρώπων μας».

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες περί μετακίνησης των περιστατικών Covid-19 εντός του Νοσοκομείου η Διοίκηση απαντά ότι στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) υπάρχουν δύο ξεχωριστές είσοδοι, μία για τα κοινά περιστατικά της εφημερίας και μία για τα ύποπτα και θετικά Covid-19.

«Το ΤΕΠ Covid-19 του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ είναι ίσως το μοναδικό που διαθέτει δικό του Αξονικό Τομογράφο και Ακτινολογικό Εργαστήριο, για την διεξαγωγή απλών ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών και υπερηχογραφημάτων, το οποίο εξυπηρετεί αποκλειστικά ασθενείς Covid-19 (ύποπτους ή θετικούς). Η απεικονιστική διερεύνηση των μη Covid-19 περιστατικών πραγματοποιείται στο κεντρικό Ακτινολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, που στεγάζεται σε διαφορετικό χώρο» αναφέρει η Διοίκηση.

Τέλος σε ότι αφορά τις καταγγελίες ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου εργάζεται σε συνθήκες καταπάτησης των εργασιακών του δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών η Διοίκηση τονίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν λάβει τόσο την κανονική τους άδεια, που αιτήθηκαν, όσο και τη νομοθετημένη άδεια ειδικού σκοπού. Προσθέτει δε ότι τα λοιπά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την κατάρτιση των εβδομαδιαίων προγραμμάτων εργασίας, αφορούν αποκλειστικά στους προϊσταμένους των Κλινικών Τμημάτων και Εργαστηρίων οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του Τμήματος στο οποίο προΐστανται.

Μα τότε, αν όλα λειτουργούν ρολόι, γιατί διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι?