Διευκρινήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού – Πότε μπορεί να γίνει – Τι πρέπει να προσέχουμε

Ανακοίνωση εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μέσω της οποίας αναφέρει πως δεν δημιουργείται κανένα θέμα στο να γίνουν μαζί τα εμβόλια κορωνοϊού και γρίπης, ενώ παράλληλα δίνει κατευθύνσεις στο τι είναι αυτό που πρέπει οι πολίτες να προσέχουν.

«Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορωνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα», αναφέρει η Επιτροπή.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες:

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».