Δόμνα Μιχαηλίδου: «Θα απολύονται οι εργαζόμενοι σε δομές που αρνούνται να εμβολιαστούν μετά την αναστολή»

«Βόμβα» απολύσεων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν και μετά την αναστολή εργασίας έριξε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Υπενθυμίζεται ότι στις δομές αυτές ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός. Δεν διευκρίνισε πάντως αν αυτό αφορά και στους υγειονομικούς. 

Έως τις 16 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη. Αν δεν το κάνουν, θα βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Και αν συνεχίσουν να αρνούνται, όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απόλυση.

«Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται ο εργαζόμενος στη μονάδα. Έχει ευθύνη, μετά τις 16 Αυγούστου, ο εργοδότης να μην επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει και να μπαίνει στη δομή. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να παρέχει υπηρεσίες και ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει το μισθό του», είπε αρχικά η υφυπουργός Εργασίας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (14.07.2021) στην τηλεόραση του OPEN.

Και μετά έριξε τη «βόμβα» των απολύσεων. Όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, όσοι εργαζόμενοι επιμείνουν να αρνούνται τον εμβολιασμό και μετά την άδεια άνευ αποδοχών που θα πάρουν μετά τις 16 Αυγούστου, τότε θα απολύονται.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε πως υπάρχει σκέψη να μπει ένα «ταβάνι» στην άδεια άνευ αποδοχών. Έναν μήνα για παράδειγμα, όπως είπε. Μετά απ’ αυτό το διάστημα, θα μπορεί να απολυθεί ο εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις προσλήψεις που θα γίνουν για να καλυφθούν τα κενά όσων βγουν σε άδει άνευ αποδοχών. Στο δημόσιο, θα μπει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τις συμβάσεις όσων προσληφθούν, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι στο χέρι του εργοδότη να αποφασίσει.

Όλα αυτά αφορούν στους εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων. Η Δόμνα Μιχαηλίδου δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.

Οι κατασκηνώσεις

Η υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις κατασκηνώσεις, σε πολλές από τις οποίες τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων. Δεν απέκλεισε νέα μέτρα, ακόμη και το να κλείσουν.

«Μελετούμε και το ενδεχόμενο να κλείσουμε κατασκηνώσεις. Αν δούμε αυξανόμενους ρυθμούς μπορεί να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας και μέσα στον Αύγουστο», είπε.