ΕΔΕ μετά από καταγγελία – «βόμβα» στο ΑΧΕΠΑ: «Χρησιμοποιούν ξανά υλικά μιας χρήσης στα χειρουργεία»

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη ΕΔΕ, αλλά και έρευνα από την Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν τα περί επαναποστείρωσης και επαναχρησιμοποίησης χειρουργικών υλικών μιας χρήσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Σαν «βόμβα» έπεσε η καταγγελία που κοινοποιήθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ για επαναποστείρωση και επαναχρησιμοποίηση χειρουργικών υλικών μιας χρήσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο, Σταύρο Καρακατσάνη και τον γενικό γραμματέα, Δημοσθένη Μιχελάκη, «στο Σωματείο μας καταγγέλθηκε από μέλη μας, πως γίνεται επαναποστείρωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών χειρουργείου μιας χρήσης».

Σύμφωνα με την καταγγελία, μάλιστα, τα παραπάνω γινόταν εν γνώσει της διοίκησης του νοσοκομείου και της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ και ως αποτέλεσμα των περικοπών στην υγεία με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται για τον ασθενή.

Και το Σωματείο συμπληρώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν, «σε ένα νοσοκομείο που προτίθεται να ξεκινήσει σύντομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λειτουργία και απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή».

Μάλιστα, πάλι σύμφωνα με την καταγγελία, η πρόσφατη καθαίρεση της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, οφείλεται στη μη συμμόρφωσή της με το καταγγελλόμενο γεγονός.

Διοικητής ΑΧΕΠΑ: «Αναληθής η καταγγελία» – Σε εξέλιξη ΕΔΕ και έρευνα από την Αρχή Διαφάνειας

Κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω καταγγελία, ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, υπογράμμισε στο GRTimes πως με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου έχει ήδη ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και έρευνα από την Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.

«Δεν είναι αληθές αυτό που έχει καταγγελθεί, ωστόσο ήδη από τη διοίκηση έχει διαταχθεί ΕΔΕ. Η καταγγελία αυτή έγινε στο Σωματείο από έναν εργαζόμενο. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και μέχρι να ολοκληρωθεί και η έρευνα που κάνει από την πλευρά της η Αρχή Διαφάνειας, δεν θα γίνει καμία άλλη ενέργεια», τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Παντελιάδης.

Και προσθέτει ότι το «η έρευνα της Αρχής Διαφάνειας και το πόρισμα που θα εκδοθεί, θα αποδείξουν αν είναι αλήθεια όλα αυτά ή όχι».

Την ίδια ώρα, πηγές από την 4η ΥΠΕ σημειώνουν ότι «η έρευνα που διεξάγεται γίνεται σε βάθος και θα περιμένουμε τα αποτελέσματά της».

«Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο» λέει ο διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής

Κατηγορηματικός ως προς την καταγγελία είναι ο διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Κυριάκος Κτενίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes, ότι «εγώ ουδέποτε έχω επαναχρησιμοποιήσει τέτοιο υλικό, διότι απαγορεύεται ρητά. Ακολουθώ ότι λένε οι εταιρείες και οι οδηγίες και αυτό τηρώ απαρέγκλιτα».

Θέση στο θέμα πήρε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος υπογράμμισε πως αν η καταγγελία ισχύει τότε παραβιάζονται σαφείς οδηγίες του υπουργείου.

«Είναι σοβαρότατη η καταγγελία, αλλά δεν μπορώ και δεν θέλω να πιστέψω ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος διότι αν αποδειχθεί ότι εντός του νοσοκομείου συνέβαινε αυτό, τότε παραβιάστηκαν και σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο. Παράλληλα βέβαια, υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων.