Εθελοντική αιμοδοσία στις 9 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής

Μετά τη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας στις 14 Ιουνίου, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου η ελληνική πολιτεία τίμησε τον εθελοντή αιμοδότη, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διοργανώνει μια ακόμη δράση με συμβολισμό, την Παρασκευή 9 Ιουλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

“Φέτος το κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη ήταν «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό» («Give blood and keepthe world beating»). Ο στόχος το μηνύματος είναι να εστιάσει στη δύναμη της αλληλεγγύηςκαι της προσφοράς, που μπορεί να κρατήσει τον κόσμο ζωντανό και τις καρδιές να χτυπούν. Επιλέγουμε έτσι να στείλουμε ένα διπλό μήνυμα. Ότι η προσφορά και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, «κρατούν τον κόσμο ζωντανό» και ταυτόχρονα είναι στοιχείο της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΕΑ.

Η διοίκηση του Κέντρου εκφράζει την ευγνωμοσύνη της σε όλους εκείνους τους εθελοντές αιμοδότες που με την πράξη τους μέσα σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, έδειξαν την ευαισθησία τους και την ευσυνειδησία τους, στηρίζοντας και τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη και το σύστημα υγείας συνολικά. 

Οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν λάβει μέρος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμών μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:

✓ Θερμομέτρηση κατά την είσοδο

✓ χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) 

✓ αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας 

✓ τήρηση των αποστάσεων 

✓ τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι για ραντεβούμπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 21321467162132146726 (από 5/7 έως 8/7 και ώρες 09.00-15.00).

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

• Να είσαι 18-65 ετών

• Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία


• Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες


• Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας


• Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες