Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Έκτακτη διήμερη εθελοντική αιμοδοσία

Τα νοσοκομεία δέχονται πιέσεις όχι μόνο από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και από τα μειωμένα αποθέματα σε αίμα.

Για τον λόγο αυτό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διοργανώνει διήμερη εθελοντική αιμοδοσία εκτός νοσοκομείων, συγκεκριμένα την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο, στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, μετατρέποντας έτσι την προσφορά αίματος σε μια ευχάριστη και ασφαλή διαδικασία, που ταυτόχρονα δίνει ζωή στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και αποτελεί πράξη αλληλεγγύης και πολιτισμού. 

Παλαιοί και νέοι αιμοδότες μπορούν να επισκέπτονται στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βας. Σοφίας 22), στέλνοντας το μήνυμα 1 στο 13033 ή συμπληρώνοντας Β1 στη «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν λάβει μέρος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμών μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων. 

Η αιμοληψία θα διενεργηθεί αποκλειστικάαπό εξειδικευμένο προσωπικό, από τις 10:00 έως τις 19:00, και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. 

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα: 

-Θερμομέτρηση κατά την είσοδο 

-χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) 

-αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας 

-τήρηση των αποστάσεων 

-τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού. 

Για ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2132146716 και 2132146726 (από τη Δευτέρα 10/5 έως Πέμπτη 13/5) και ώρες 9.00-15.00. Για να δώσει κάποιος αίμα χρειάζεται:

-Να είναι 18-65 ετών 

-Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία 

-Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες 

-Να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στο γιατρό της αιμοδοσίας 

-Εάν έχει κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες.