«Ελευθερία»: Ξεπέρασε το 20% πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα

Η επιχείρηση «Ελευθερία», όπως όλα δείχνουν προχωρά με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς καθώς ήδη έχει εμβολιαστεί το 20% της χώρας. Παράλληλα η «Γαλάζια Ελευθερία» που σε αυτή τη χρονική φάση περιλαμβάνει 19 μεγάλους πληθυσμιακά νησιωτικούς προορισμούς, έχει δημιουργήσει αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο, καθώς ήδη το 27% των κατοίκων, μονίμων και εποχικών, έχει πλήρη ανοσία.

Την ίδια στιγμή, στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με ημερήσιο αριθμό περίπου 100.000 χορηγούμενων δόσεων. Έως και χθες οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 5.751.115, με τον στόχο των 5,6 εκατομμυρίων εμβολιασμών έως το τέλος Μαΐου να έχει εκπληρωθεί. Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, το 35,5% του γενικού πληθυσμού έχει καλυφθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση εμβολίου και το 20,39% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στην ταχύτερη οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, που είναι το μείζον ζητούμενο για το εφετινό καλοκαίρι, αναμένεται να συμβάλλει το άνοιγμα των ραντεβού με τα τρία εκ των τεσσάρων εγκεκριμένων εμβολίων – μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια πλην του AstraZeneca σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε νέους ηλικίας 18 – 30 χρόνων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας χθες, οι πολίτες αυτής της ηλικίας θα ενταχθούν στην κανονική σειρά της εμβολιαστικής εκστρατείας τμηματικά, δηλαδή πρώτα όσοι είναι από 25 – 29 ετών και στη συνέχεια η ομάδα των πολιτών 18 – 24 ετών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι νέοι ηλικίας18 – 30 ετών έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με τη διαθεσιμότητα να καθορίζεται από τις παραλαβές των δόσεων.

Η «Γαλάζια Ελευθερία»

Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στα νησιά. Ενδεικτικό της καλής έκβασης της επιχείρησης είναι ότι τα ποσοστά εμβολιασμού ξεπερνούν το μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προστατεύοντας τους κατοίκους ενόψει του θερινού τουριστικού κύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας, το 40% των κατοίκων των νησιών είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση – σε σχέση με 22% που ήταν το ποσοστό αυτό πριν ξεκινήσει στοχευμένα η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» – και 27% πλήρως εμβολιασμένοι (13% πριν την έναρξη της επιχείρησης).

Η σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στην επικράτεια είναι ακόμη πιο θετική για τον ρυθμό θωράκισης των νησιωτικών περιοχών. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην επικράτεια είναι 35,5% ενώ στη νησιωτική χώρα είναι 40%. Πλήρη ανοσία έχει στην επικράτεια το 20,39% ενώ στα νησιά το 27% του πληθυσμού.

Μάλιστα, σε ορισμένα νησιά η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμούς φτάνει το 100%. Ενδεικτικά, ο υπουργός Υγείας ανέφερε το «καλό παράδειγμα» των κατοίκων τηςΛευκάδας, της Θάσου, της Πάρου, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας, που συμμετέχουν στον εμβολιασμό.

Η αποκλιμάκωση της επιδημίας

Οι επιδημιολογικοί δείκτες υποχωρούν σταθερά. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 1.381 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 717 στην Αττική και τα 110 στη Θεσσαλονίκη. Ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται σταθερά κάτω από το 4% και ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.472 κρούσματα την ημέρα, «δύο εβδομάδες συνεχόμενες με κάτω από 2000 περιστατικά κορωνοϊού την ημέρα» όπως επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 36 έτη, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα ενεργά κρούσματα είναι 14.371. «Όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν από σταθεροποίηση έως μείωση των κρουσμάτων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Την χαμηλή κυκλοφορία του κορωνοϊού αποτυπώνουν πάντα οι σκληροί δείκτες των εισαγωγών, των διασωληνώσεων και των νεκρών. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 165 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, με τις μισές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά πλέον στα νοσοκομεία οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είναι 2.344, με το 1/3 αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες.
Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν στους 486και οι ασθενείς που κατέληξαν στους 23. Ιδιαίτερη αναφορά στα χθεσινά – και όχι μόνο- θύματα της επιδημίας έκανε ο υπουργός Υγείας, υπενθυμίζοντας τα οφέλη του εμβολιασμού και το πώς θωρακίζουν έναντι του θανατηφόρου ιού: «σήμερα έχουν χαθεί 23 συμπολίτες μας, θέλω παρακαλώ πάρα πολύ να το αντιπαραβάλετε με τις ευεργετικές συνέπειες του εμβολίου και το πώς πρέπει να θωρακίσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τους ανθρώπους γύρω μας, τα νησιά μας την τουριστική περίοδο, τη χώρα μας, απέναντι σε μια παγκόσμια κρίση Δημόσιας Υγείας που έχει πολύ υψηλό τίμημα, πολύ ακριβό τίμημα».