Εμβολιασμοί: Στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων και έτσι το σχέδιο «Ελευθερία» φαίνεται να φτάνει σιγά- σιγά στο τέλος.

Μάλιστα, τρεις υποομάδες ασθενών, οι μεταμοσχευμένοι, όσοι υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και οι αιμοκαθαιρόμενοι θα λάβουν άμεσα ειδοποίηση να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου, στα νοσοκομεία που επισκέπτονται για τις θεραπείες τους. Ενώ θα διατηρηθεί και το δικαίωμά τους να επιλέξουν πως και πότε θα εμβολιαστούν, ανοίγοντας οι ίδιοι την πρόσβαση μέσω της σχετικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, πρόκειται για πληθυσμό περίπου 250.000 ατόμων, που κατηγοριοποιούνται σε 10 μεγάλες υποομάδες ασθενών και συνιστούν την ομάδα Α των ασθενών με σοβαρές νόσους.

Όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν με το εμβόλιο της εταιρίας AstraZeneca η ίδια εξήγησε πως «ο εμβολιασμός συνεχίζεται σταθερά και με εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο της επιδημίας». Και εξήγησε πως «λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή διερευνά, όπως και πρέπει, μία προς μία όλες τις περιπτώσεις και επισημαίνει ότι ο αριθμός των εμβολιαζόμενων ατόμων, δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο αριθμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων απ’ ότι τα επεισόδια που συμβαίνουν στο γενικό πληθυσμό. Η εμφάνισή τους μπορεί να είναι μία χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτιση».

Ποιοι θα προγραμματίσουν το ραντεβού για εμβολιασμό

Οι ευάλωτες ομάδες ασθενών που περιλαμβάνονται στην ομάδα Α και θα έχουν πρόσβαση στο «επιστημονικό δώρο» του εμβολίου είναι οι εξής:

– Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, καθώς και όσα άτομα βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

– Όσοι έχουν διαγνωσθεί με νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

– Άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.

-Καρκινοπαθείς που βρίσκονται υπό αγωγή. Ειδικότερα, ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, καθώς και όσοι έχουν διαγνωστεί με αιματολογικό καρκίνο την τελευταία πενταετία.

– Ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Ειδικότερα, οι πάσχοντες από χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου και τέλος από διάμεση πνευμονοπάθεια.

-Ασθενείς με σοβαρή καρδιακή νόσο. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τους ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, με καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, με συγγενείς καρδιοπάθειες, με βαλβιδική νόσο καθώς και οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

-Άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.

-Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Πρόκειται για μία μεγάλη και ετερογενή ομάδα ασθενών, όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου.

-Άλλη κατηγορία είναι οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200, τα άτομα με σύνδρομο Down.

-Τέλος, άτομα που τελούν υπό ειδικές σοβαρές καταστάσεις, πλην αυτών που προαναφέρθηκαν, για τα οποία θα γίνεται αίτηση του θεράποντος γιατρού. Πρόκειται για μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να ενταχθούν νοσήματα τα οποία λόγω έλλειψης καταγραφής δεν περιλαμβάνονται ή είναι σπάνια νοσήματα. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει σε ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας προς το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την επιτάχυνση του σχεδίου «Ελευθερία», και έτσι την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετώνκαι τις αμέσως επόμενες ημέρες, αρχές Απριλίου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Αναφορικά με τον εντοπισμό των περίπου 250.000 ευάλωτων ατόμων της ομάδας Α, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως «ήταν ένα δύσκολο έργο το οποίο απαιτούσε τη συνεργασία πολλών ειδικών, δεδομένου ότι στηρίζεται σε στοιχεία που εκμαιεύονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από μητρώα ιατρικών πρωτοκόλλων, από τον ατομικό φάκελο υγείας, και βασίζεται στη συνεργασία με ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, και στην αναζήτηση των ειδικών κωδικών των νόσων και των φαρμάκων».

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε επίσης τι πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στις δέκα προαναφερθείσες κατηγορίες αλλά η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη και δεν έχουν εντοπιστεί από το σύστημα: «Αν έχουμε μια διάγνωση με νόσημα τις επόμενες μέρες, τότε ο γιατρός θα πρέπει να προβεί σε καταχώρηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία αυτά σε εβδομαδιαία βάση έτσι ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να αναγνωριστεί και να κλείσει το ραντεβού για να εμβολιαστεί».

Ακόμη, εξήγησε τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αν για παράδειγμα, η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό: «Τότε ο θεράπων ιατρός πρέπει να συμπληρώσει αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, ώστε αυτός να καταστεί δικαιούχος εμβολιασμού».

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε μια σημαντική αλλαγή στο σύστημα των ραντεβού για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών με αλλεργικό ιστορικό κατά τον εμβολιασμό. Όπως είπε, με την ενοποίηση των δύο συστημάτων προγραμματισμού των ραντεβού (θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου) θα υπάρχει δυνατότητα εάν ο γιατρός κρίνει στο εμβολιαστικό κέντρο ότι υπάρχει αλλεργία στο άτομο, εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή θα μπορεί να κλείνεται αυτόματα το ραντεβού για εμβολιασμό σε Νοσοκομείο.