Εμβολιασμός: Πάνω από 100.000 ραντεβού για όλα τα εμβόλια έκλεισαν σε μία μέρα οι 40-44

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην χώρα μας προκειμένου να χτιστεί γρήγορα το τείχος ανόσιας και να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας.

Η ηλικιακή ομάδα 40-44 έχει άμεση ανταπόκριση στον εμβολιασμό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μόλις σε μια μέρα κλείστηκαν πάνω από 100.000 ραντεβού.

Η ανταπόκριση από αυτή την ηλικιακή ομάδα η οποία μέχρι στιγμής μπορούσε να εμβολιαστεί μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποτελεί «οδηγό» και για τα επόμενα βήματα, καθώς όλα τα εμβόλια αναμένεται να ανοίξουν και για άλλες ηλικιακές ομάδες. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους η πρόσβαση σε όλα τα σκευάσματα αναμένεται να ανοίξει, οριακά εντός του Μαΐου. Παράλληλα, ο προγραμματισμός θέλει την ενσωμάτωση και των ηλικιών 20-29 στην πλατφόρμα των εμβολίων μέσα στον Ιούνιο. Μιλώντας για το θέμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς την Παρασκευή, διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη ομάδα δεν θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών, πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Εκτιμάται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 20%.

Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των εφήβων

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, από τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, μία ακόμα ηλικιακή ομάδα η οποία αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση στον εμβολιασμό είναι οι έφηβοι 16-18 ετών

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας (18-29) δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω».

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης (ηλικιακής) ομάδας» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους που συνέχισε πως με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία (σ.σ. ηλικιακή ομάδα).