Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στην Ελλάδα σήμερα οι πρώτες δόσεις- «Πάγωμα» σε Νότιο Αφρική, ΗΠΑ και ΕΕ

«Παγώνει» η διάθεση του εμβολίου της Johnson & Johnson σε Νότιο Αφρική, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από τα περιστατικά θρομβώσεων.

Έξι περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε πάνω από 6,8 εκατ. δόσεις του εμβολίου, ανέφερε η αμερικανική FDA (Food and Drug Administration).

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεκινούσε η διάθεση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως μετά τα περιστατικά θρομβώσεων η ίδια η εταιρία «πάγωσε» την διάθεσή τους.

Η FDA ανέφερε πως συστήνει προσωρινή παύση λόγω υπερβάλλουσας προσοχής, και επιβεβαίωση τον θάνατο μιας ασθενούς μετά από από επιπλοκές θρόμβωσης, ενώ άλλη μία είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Και οι έξι περιπτώσεις ήταν γυναίκες 18-48 ετών, με συμπτώματα που εμφανίστηκαν 6 με 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Μετά τις συστάσεις αυτές, όλοι οι ομοσπονδιακοί χώροι εμβολιασμού στις ΗΠΑ έχουν σταματήσει τη χρήση του εμβολίου μέχρι να ολοκληρωθούν περαιτέρω έρευνες ως προς την ασφάλειά του. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν πολιτείες και ιδιώτες συμβασιούχοι.

Οι ΗΠΑ έχουν με διαφορά τα περισσότερα κρούσματα Covid-19- πάνω από 31 εκατ. με πάνω από 562.000 θανάτους.

Σε δημοσίευμα του το BBC, αναφέρει ότι η J&J είναι αμερικανική εταιρεία, μα το εμβόλιο αναπτύχθηκε κυρίως από τον φαρμακευτικό της κλάδο στο Βέλγιο, γνωστό ως Janssen. Αντίθετα με άλλα εμβόλια, είναι μονοδοσικό και μπορεί να αποθηκεύεται σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, καθιστώντας ευκολότερη τη διανομή του σε θερμότερα κλίματα ή πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Αν και πολλές χώρες έχουν παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις, έχει εγκριθεί μόνο σε λίγες σχετικά χώρες.

Στις ΗΠΑ το εμβόλιο της Johnson & Johnson εγκρίθηκε στις 27 Φεβρουαρίου. Ωστόσο χρησιμοποιούνται ευρύτερα τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Το εμβόλιο της J&J έχει χορηγηθεί σε περίπου 7 εκατ. ανθρώπους στις ΗΠΑ, που είναι 3% του συνόλου ως τώρα. Ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος αξιωματούχος της χώρας για την Covid-19, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για σχόλια ως προς το αν θα πρέπει να ανακληθεί η έγκριση αυτή.

Η Νότια Αφρική, που ήταν η πρώτη χώρα που χορήγησε το εμβόλιο, έχει επίσης παύσει τη χρήση του, αν και δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρόμβωσης στη χώρα. Το εμβόλιο άρχισε να προτιμάται αφού μελέτες έδειξαν πως παρέχει υψηλότερη προστασία απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Ο ΠΟΥ ανέφερε στο Reuters πως παρακολουθεί την κατάσταση και περιμένει αναφορές από τις αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Στην Ελλάδα σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου, καταφθάνουν οι πρώτες 33.600 δόσειςτου εμβολίου, και η έναρξη των εμβολιασμών με αυτό είχε προγραμματιστεί να αρχίσει τη Δευτέρα. Η Ελλάδα αναμένει από την Johnson&Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην Ε.Ε. 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην ΕΕ και εξετάζει τις περιπτώσεις των σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης.