Ευλογιά των πιθήκων: Σκέψεις να επανέλθει η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους

«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο άμεσο μέλλον» προειδοποιεί ο Γιάννης Τούντας, ενώ επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Επιστήμονες που ανησυχούσαν ήδη για ενδεχόμενη αναζοπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού καλούν, τώρα, την πολιτεία να επαναφέρει το μέτρο της χρήσης της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Παρότι το ύποπτο κρούσμα που νοσηλεύεται στο «Αττικόν» βρέθηκε εντέλει θετικό στην ανεμοβλογιά, «ειδικοί» εκτιμούν πως η έλευση της ευλογιάς των πιθήκων και στη χώρα μας είναι θέμα χρόνου. 

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε καθησυχαστική για τη νέα έξαρση της νόσου, σημείωσε, ωστόσο, πως αυτό που προβληματίζει του επιστήμονες είναι το γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη διασπορά σε κάποιες χώρες.

Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχουν σκέψεις να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός μεταδίδεται και από τα σταγονίδια.

Σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες η ιατρική κοινότητα θα γνωρίζει αν πρόκειται για μετάλλαξη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η θνητότητα από τη νόσο είναι στο 1-3%.

«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε, από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων».

Για αυτό το λόγο, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής.